Årets stubbracetävling - Autumn Race, går av stapeln i Örsundsbro på lördag den 14 oktober.

Stubbrace sätter Örsundsbro på världskartan

På lördag smäller det – då är det dags för årets Autumn Race med 240 tävlande i stubbracet.
– I år har vi flera världsmästare på banan och vi räknar med upp emot 10 000 besökare, säger eldsjälen och entreprenören Stefan Pontán. 

Publicerad Senast uppdaterad

Autumn Race arrangeras på lördag den 14 oktober för tredje året i rad och i år blir det enligt arrangören ännu större och ännu bättre.

Arrangören Stefan Pontán gillar fart och pyroteknik och blandar dem båda i sitt Autumn Race.

– Vi erbjuder förstapris till vinnarna i både hillbillyklassen och elitklassen. Det lockar många förare, som i sin tur lockar många besökare. Hela dagen att bli en enda fest med helikopterflygning, pyroteknik och rökbengaler, lotteri med grymma priser, tio olika foodtrucks, och öltält med trubadur, efterfest och dj, säger en taggad Stefan Pontán.

Gratis för att sporten ska växa

Han själv är stolt över det faktum att arrangemanget är gratis för besökare.
– Motocross och enduro är dyra sporter och de flesta tävlingar och arrangemang tar därför entréer. Det är fel väg att gå! Autumn Race är gratis för att sporten ska kunna växa. Man måste väcka uppmärksamhet för att få chansen att visa upp den för alla. Det gör vi nu!

Effektfullt med bengaler under förra årets Autumn Race.

Stefan Pontán äger och driver företaget Pontáns Kranar och han har själv lagt ut över 100 000 kronor på årets Autumn Race och kommer inte själv att plocka ut någon förtjänst.
– Det är inte tanken – tvärtom! Jag har lyckligtvis många samarbetspartners och sponsorer som hjälper göra detta möjligt och är otroligt tacksam för dem! Det här är ett välgörenhetsrace och allt överskott kommer att skänkas till Barncancerfonden i Mellansverige.
Arrangören räknar med att kunna skänka mellan 100 000 och 200 000 kronor.

Förare från världstoppen 

Stefan Pontán arrangerar Autumn Race för tredje året i rad. I år har han köpt in 200 flerfärgade rökbengaler och 2 000 gastutor och hattar. Allt för en fulländad dag!

Dagen börjar klockan 08.00 då tävlingsdeltagarna gör sina träningsåk. Kvalen börjar sedan klockan 10.00.
– Det blir en massa spännande åk i både motions- och elitklassen och runt klockan 16.00 är det finaldags.
Under dagen kan besökarna både äta och dricka, lyssna på musik, köpa lotter, åka helikopter och även besöka bland annat polisen och försvarets montrar.
– Här finns massor att göra och se och det blir en ruggigt spännande final då vi har proffsåkare med som Anders Eriksson, flerfaldig världsmästare i enduro, samt elitförarna i cross: Isak Gifting och Alvin Östlund.

Vinstpriser i båda klasserna

Och folk kommer till Örsundsbro från hela Sverige för att delta och besöka årets Autumn Race.

– Vi har folk som kommer både långt nerifrån söder och ända uppifrån norr! Sammanlagt har vi runt 240 tävlanden, 120 i hillbillyklassen (motionsklassen) och 120 i elitklassen. Vinnaren i hillbilly får 10 000 kronor i vinstpris och vinnaren i elitklassen får hela 40 000 kronor. Det är lite unikt, endast Gotland Grand National delar ut en större vinst än oss.

Man kommer också att sälja lotter med möjlighet till bland annat en cykel värd 40 000 kronor samt en ”håll-käften-grill”, också den värd 40 000 kronor.

– Först året som jag arrangerade stubbracet gjorde jag det för vad jag trodde skulle bli några polare. Då dök det upp runt 400 pers. Förra året fick vi runt 5 000 besökare, och i år, med lite tur med vädret, så kan det bli så många som 7 000 till 10 000. Kommer man hit kan man räkna med en riktigt actionfylld dag med massor av allt! säger Stefan Pontán.

Powered by Labrador CMS