Fonus Bålsta och Enköping erbjuder gratis ljuständning för de som inte själva har möjlighet att tända på gravarna. Bilden togs förra året vid ljuständningen.
Fonus Bålsta och Enköping erbjuder gratis ljuständning för de som inte själva har möjlighet att tända på gravarna. Bilden togs förra året vid ljuständningen.

Tänder ljus på gravar åt de som inte själva kan

Nu närmar sig allhelgonahelgen och många vill då tända gravljus åt sina bortgångna nära och kära.
– Vi erbjuder gratis ljuständning för de i Håbo och Enköping som inte själva har möjlighet att tända på gravarna, säger Catrin Rosenberg på Fonus.

Publicerad
Catrin Rosenberg på Fonus Bålsta hjälper till att tända ljus på gravar i Håbo.
Catrin Rosenberg på Fonus Bålsta hjälper till att tända ljus på gravar i Håbo.

Fonus erbjuder gratis ljuständning på 1 013 av runt 3 100 kyrkogårdar runtomkring i Sverige.
– Fram till och med den 31 oktober kan man fylla i ett beställningsformulär på vår hemsida. Där står också vilka kyrkogårdar som vi tänder på, säger Catrin Rosenberg, kundrådgivare och cermonivärd i Håbo och Enköping.

I Håbo hjälper Fonus att tända gravljus åt de som inte själva kan på Kalmars- och Yttergrans kyrkogård samt i Enköping på St: Olofs kyrkogård och Vårfrukyrkogården. 
– Det är femte året som Fonus gör detta och i år tänder vi ljusen den 3 november. Förra året hjälpte vi att tända runt 30 000 ljus runtom i Sverige. Det känns fint att finnas till hands att hjälpa människor hedra och bevara minnet levande av de som gått bort, säger hon.

Fysiska som digitala ljus 

Förra året hjälpte Catrin Rosenberg att tända runt 100 ljus i Håbo och hennes kollegor i Enköping tände runt dubbelt så många.

– Under allhelgona är det tradition för många att tända ljus på gravar och i minneslundar. Ofta kommer livet tyvärr emellan och det kan vara svårt att fysiskt kunna infinna sig på plats att tända ett ljus. Då är det värdefullt att kunna få hjälp med att tända såväl fysiska ljus som digitala, säger hon.
Då ljuständning inte erbjuds på alla kyrkogårdar i Sverige så kan Fonus digitala världskarta vara till hjälp.– I år har vi lagt till en tjänst där man kan tända ett digitalt ljus på världskartan. Om vi inte kan vara behjälpliga med att tända på en viss kyrkogård eller om en gravplats finns på en annan plats på jorden så kan ett digitalt ljus tändas för att hedra minnet av den bortgångne. På så sätt sprider vi tillsammans kärlek, ljus och värme i världen, säger Catrin Rosenberg.

Powered by Labrador CMS