Påverkas. Bilskadecenter i Enköping servar och reparerar Tesla-bilar och kan därför påverkas av sympatiåtgärder.
Påverkas. Bilskadecenter i Enköping servar och reparerar Tesla-bilar och kan därför påverkas av sympatiåtgärder.

Teslakonflikten påverkar bilverkstad i Enköping

Elbilsföretaget Tesla saknar kollektivavtal och är därför i konflikt med facket. Om parterna inte kommer överens kan även Enköping påverkas.

Publicerad Senast uppdaterad
I blockad. Arbete med Teslabilar sätts i blockad medan arbetsplatsen i övrigt har öppet som vanligt.
I blockad. Arbete med Teslabilar sätts i blockad medan arbetsplatsen i övrigt har öppet som vanligt.

Kollektivavtal är grunden för lönesättning och arbetsvillkor i Sverige. Det världskända elbilsföretaget Tesla saknar kollektivavtal och är därför i konflikt med facket IF Metall. Tesla och Metall har haft möten tillsammans men har i skrivande stund inte kommit överens. Frågan bedöms vara principiellt viktig för båda parterna. Tesla är sannolikt oroade för att anställda i fler länder kan kräva kollektivavtal. Svenska fackföreningar är oroliga för att fler stora företag inte ska vilja gå med på kollektivavtal.

Om parterna inte kommer överens kan även lilla Enköping påverkas av konflikten. Facket har satt in sympatiåtgärder mot arbete med Tesla-bilar även i verkstäder som inte drivs av Tesla. Från fredag den 10 november gäller det ytterligare fyra verkstäder, varav en är Bilskadecenter i Enköping. Från och med den 10 november kan det alltså bli så att det inte går att få sin Tesla reparerad på Bilskadecenter.

Arbetsplatsen är öppen som vanligt. Men inte för Tesla-fordon

Jesper Pettersson, pressansvarig på IF Metall

– Exakt. Det är det det handlar om. Arbetsplatsen är öppen som vanligt. Men inte för Tesla-fordon, säger Jesper Pettersson, pressansvarig på IF Metall.

Ena Håbo-Tidningen har upprepade gånger sökt Magnus Eklund, vd på Bilskadecenter för en kommentar. Arbetsgivarorganisationen för bilverkstäder förespråkar kollektivavtal men är också kritisk mot att det sätts in sympatiåtgärder.

– Vår grundinställning är att den svenska modellen bygger på att svenska företag har kollektivavtal. Vi ser gärna att även Tesla är en del av detta. Det som är anmärkningsvärt är att IF Metall och Transportarbetareförbundet nu varslar mot våra medlemsföretag som redan har kollektivavtal. Det skadar företag som anstränger sig för att göra rätt och som driver sin verksamhet i tuff konkurrens på marknaden, säger Hanna Alsén, förhandlingschef på Motorbranschens Arbetsgivareförbund.

Vad är sympatiåtgärder?

Sympatiåtgärder är när en fackförening eller arbetsgivarförening vidtar stridsåtgärder i syfte att stödja någon annan. Det är tillåtet att stödja någon som har vidtagit en tillåten stridsåtgärd.
Källa: lawline.se

Jesper Pettersson på IF Metall har så klart en annan uppfattning.

– Det är ju det som är sympativarsel. Vi har möjlighet att lägga varsel mot andra. Det är en konsekvens av det system vi har. Vi vill att det inte ska drabba de företag vi inte har otalt med mer än nödvändigt. Det handlar om att en en del av arbetsuppgifterna är satta i blockad just vad det gäller Tesla-bilar. Vi gör det så ansvarsfullt som möjligt, säger han.

Tesla har i veckan för första gången kommenterat konflikten.

– Det är olyckligt att IF Metall har vidtagit dessa åtgärder. Tesla följer svenska arbetsmarknadsregler, men har liksom många andra företag valt att inte ingå kollektivavtal. Vi erbjuder redan likvärdiga eller bättre avtal än de som omfattas av kollektiva förhandlingar och finner ingen anledning att teckna något annat avtal, skriver företrädare för Tesla Sverige i en kommentar till nyhetsbyrån TT.

Powered by Labrador CMS