Alex Ghanati är för många ett känt ansikte från Kafé Lilly och som ordförande i Håbo Företagare. Vad en del inte vet är att han även är delägare i Peaceyard, ett förtag som erbjuder unika och hållbara gravstenar.

Unika gravstenar från Bålsta väcker uppmärkamhet i USA

Begravningsbranschen i USA har fått upp ögonen för Bålstaföretaget Peaceyard.
– Vi erbjuder människor möjligheten att själva designa och utforma gravstenar som inte bara är unika utan också underhållsfria, säger Alex Ghanati, delägare i Peaceyard.

Publicerad

Alex Ghanati och hans två barndomsvänner Robert Krzykawski och Roger Afzelius slog ihop sina påsar av kunskaper och erfarenheter för att kunna erbjuda människor större valmöjlighet av minnesstenar.
Affärsidén är inte bara en produkt utan en helhetslösning med allt från design, tillverkning av den unika produkten, till slutmontering.
– Vi erbjuder en revolutionerande produkt med nytt material, ny teknik och ny design i en annars ganska stillastående marknad.

Skräddarsydda och personliga gravstenar

Peaceyard erbjuder ett digitalt designverktyg till sina kunder sam ger dem möjlighet att skräddarsy gravstenar utifrån personliga önskemål och behov.

Som ett alternativ till natursten har Peaceyard använt sig av ett underhållsfritt material av stenkomposit (som man bland annat kan finna i köksbänkskivor och badrum).
– Kunden kan välja bland våra stenar på hemsidan och använda vårt designverktyg i hemmets lugna vrå för att skapa sin egen personliga sten helt utifrån önskemål och behov, säger Alex Ghanati.
Via designverktyget kan kunden välja 2D och 3D element och få beständiga och högkvalitativa svart/vita eller färgbilder på stenarna.
De tre vännerna har utvecklat sin affärsmodell sedan 2013 och lanserade sina nyutvecklade produkter 2020.
– Vi har USA patent på fullfärgsgrafik – foto/färgbild på gravstenen och montering och kommer successivt att söka systerpatent för andra territorier.

Väckte stor uppmärksamhet i USA

Peaceyard erbjuder alltså minnesstenar som designas online, tillverkas i Europa (och inom kort i USA) och monteras på plats åt kunden.
– I nuläget har vi över 800 stenar i Sverige. Vi hade tänkt börja satsa stort på hemmaplan för att sedan fokusera utomlands, men efter en mässa i Baltimore, USA, förra året så får vi kanske tänka om.
Alex Ghanati, Roger Afzieius och Carl Billing (ännu en barndomsvän som kom in i företaget vid senare tillfälle) ställde ut i Baltimore tillsammans med sin vän och kollega Robert Krzykawski, som är bosatt Kalifornien.
– Vi hade en liten obetydlig monter som blev en av de mest besökta montrarna på hela mässan! Vi bearbetar nu kontakterna där och USA:s näst största aktör inom begravningsbranschen ska nu ha tre av våra stenar monterade som demo på deras flaggskeppskyrkogård i Bay-area i Kalifornien. De står förhoppningsvis på plats innan årsskiftet.

"Det vi gör är framtiden"

I USA drivs kyrkogårdar av privata aktörer och människor planerar och köper begravningsplatser långt i förväg. Med tanke på landets stora befolkningsmängd så är det helt enkelt en större marknad för Peaceyard.
– Det är ett helt annat tänkt där och intresset för våra gravstenar är stort.
I Sverige fungerar det lite annorlunda då marknaden är mindre. Men efter ett möte med Svenska Kyrkan så börjar det öppnas dörrar för Bålstaföretaget.
– Vi har tidigare haft flest privata kunder men har nu ett ramavtal med SBF (Sveriges Begravningsbyråers Förbund) och när Håbo Pastorat startade sin egna begravningsbyrå så kontaktade vi dem och fick jättefin respons. De ser möjligheter ur ett kundperspektiv att kunna få personligare och mer hållbara gravstenar. Kyrkoherden tycker att det vi gör är framtiden, säger Alex Ghanati.

Powered by Labrador CMS