Den gula tvåvåningsvillan från 1897 har väckt stort intresse sedan det lades ut till försäljning på Hemnet.

Unikt ödehus till salu väcker stort intresse

Det vackra men eftersatta huset ligger i en igenvuxen trädgård utanför Örsundsbro. Villan är från 1897, har en unik historia och många slående inredningsdetaljer, varav flera, trots husets förfall, fortfarande är i gott skick. ”Huset lockar ofantligt många intressenter, från både när och fjärran”, säger mäklaren Magnus Wiebe.

Publicerad Senast uppdaterad

Tvåvåningshuset ligger ute på Hemnet och har fått en massa klicks samt många som hört av sig till mäklaren Magnus Wibe, på Husman Hagberg i Enköping.

– Det är verkligen ett fascinerande hus med spännande historik och karaktärsdrag. Den fantastiska punschverandan, trapphuset, kakelugnarna, de höga taken, snickerierna och de luftiga rummen tilltalar många. Det är verkligen ett hus med enorm potential!

Den rymliga och ljusa punschverandan.

"Känns som att huset har en själ"

Mäklaren har i skrivande stund fått ett skambud, men med det enorma intresset så förväntas fler bud komma in.

– Man måste komma och se och känna in detta hus. Det känns verkligen som att huset har en själ som suger tag i en och som mer än något önskar en ny ägare som tar det tillbaka till fornstora dagar, säger han.

Villan ligger runt 10 minuter med bil från Örsundsbro på en tomt på 4 388 kvadratmeter med tillhörande lada, gäststuga och vedskjul. Enligt sägen så visades villan upp på Stockholmsutställningen 1897. Det fraktades 1907 med ångbåt samt häst och vagn till Herrymningen i Nysätra, där det nu står. Huset har stått tomt sedan 1983.

– Tyvärr så har det gått rykten om att huset är övergivet och det har haft många besökare som tråkigt nog rotat runt i det och vandaliserat. Ägarna är nu angelägna om att finna en köpare som vill återställa det till dess forna glans.

Det pampiga trapphuset med pärlspont och snidade trappräcken.

Stora renoveringsbehov

Delar av huset är i gott skick men renoveringsbehoven är stora. Mest akut är den rötskadade bakre fasaden och taket som måste läggas nytt.

– Huset kräver omfattande renovering och vi har räknat på att om man skulle helt lägga ut det på entreprenad så skulle det nog gå på runt 4 till 5 miljoner. Det gäller att hitta rätt spekulant med både intresse och kunskap för denna slags renoveringsprojekt som blir lite som ett livsprojekt. Det bästa är nog om man kan göra mycket jobb själv på huset, säger mäklaren.

Husman Hagberg har redan haft ett antal visningar på huset och mäklaren kommer att ha flera privata visningar framöver.

– På en av visningarna dök en äldre man upp med anknytning till huset och barndomsminnen därifrån på 40-50-talet. 

Han berättade att det inte fanns el i huset när han var där men att man i stället hade enorma takkronor med oljelampor som lyste upp de stora rummen.

Villan ligger i ett historiskt intressant område – Herrymningen, som fått sitt namn efter ett antal stormän som ska ha flytt till platsen efter att de jagats av danskar under Gustav Vasas befrielsekrig på 1520-talet.

– Huset ligger lite avsides på landet men har bara ett par kilometer till en större väg. Det ligger i närheten av både skolbuss och annan lokaltrafik, säger mäklaren.

Powered by Labrador CMS