Utställning: Hobbyarkeolog hittade hundratals hällristningar
Sommarutställning om Enköpings hällristningar och om upptäckaren Einar Kjellén
I Enköpingstrakten finns många fornminnen så som runstenar och hällristningar. En stor del av dessa hällristningar upptäcktes av Grillbybon Einar Kjellén. Om detta pågår nu en utställning på Enköpings museum.
Hällristningar är symboler och avbildningar på berghällar eller lösa klippblock. Trots namnet har figurerna inte ristats, utan knackats eller huggits in. Skepp, cirkelfigurer, människor och djur är vanliga motiv. De hällristningar som finns i Enköpingstrakten är från bronsåldern.
En av Sveriges största hällristningar, Brandskogsskeppet, finns i Boglösa och upptäcktes 1925 av Einar Kjellén. Einar Kjellén levde 1903 till 2000 och upptäckte och dokumenterade hundratals hällristningar under sitt liv. Han ville utbilda sig till arkeolog men det blev aldrig av. Han arbetade på en auktionsfirma medan arkeologin förblev en hobby.
Genom sin fritidssyssla gjorde Einar Kjellén stora upptäckter och överträffade många professionella arkeologer. För sina insatser belönades han bland annat med den kungliga medaljen Vasaorden.
Upptäckarens utrustning
Utställningen visar så klart hällristningarna och bilder på Einar Kjellén själv. Det visas sidor ur alla hans pärmar med dokumentation av hällristningar. Vidare visas även Einar Kjelléns kamerautrustning, vandringskängor, termos och annat han hade med sig på sina upptäcktsfärder.
Det finns också ett stenblock med en rekonstruktion av hällristningar skapade av Einar Kjelléns dotter Eva Kjellén. En karta finns också för den som vill ta en titt på de riktiga hällristningarna på olika platser i kommunen.