STORSPELNING. Johan Fernquist, gitarrist i black metal.bandet Nazghor
STORSPELNING. Johan Fernquist, gitarrist i black metal.bandet Nazghor.

Bålstabo till Sweden Rock med black metal-band

Bålstabon Johan Fernquist spelar i black metal-bandet Nazghor, som använder blod och djurhuvuden på scenen och är bokade till Sveriges största hårdrocksfestival

Publicerad Senast uppdaterad

Johan Fernquist bor sedan ett år tillbaka i en liten villa i Bålsta. Han är just nu föräldraledig från jobbet som analyschef på en privat psykologmottagning.

På scen. Johan Fernquist har artistnamnet Armageddor,
På scen. Johan Fernquist har artistnamnet Armageddor,

Kontrasten kan tyckas vara stor till Johan Fernquists liv som musiker. Ibland är han Armageddor, gitarrist i black metal-bandet Nazghor.

Nazghor har nyligen bokats till Sveriges största hård-rocksfestival Sweden Rock i Blekinge i början av juni. Sweden Rock sålde förra året mer än 170 000 biljetter. Hårdrock är för de flesta inte något udda eller extremt i dag. 

Black metal är däremot fortfarande en subkultur som sticker ut. För det första är musiken i sig något som inte tilltalar alla.

– Generellt kan folk rygga tillbaka och säga att det är ”bara skrik”, säger Johan Fernquist.

Precis som man kan tro är Nazghors musik smattrande trummor, mullrande elgitarrer och skriksång. Men parallellt med det hörs också syntar, körsång och melodiösa inslag.

Det vi förlorar i spelfel vinner vi i röj

Johan Fernquist

– Vi gör popmelodier i black metal-uppsättning. Det är inget planlöst mangel, säger Johan Fernquist.

Sminkade och blodiga

Det andra som utmärker black metal är musikernas utseende på scenen. De är vitsminkade i ansiktet och häller riktigt djurblod på sina kroppar.

– Spelar man black metal går man in för det fullt ut. Man kan inte stå och spela i en Kappahl-tröja. Då är det inte på riktigt. Inte i black metal, säger Johan Fernquist.

När Ena Håbo-Tidningen är på besök ska Nazghor snart spela i Uppsala och några frysta gethuvuden håller därför på att tina i garaget. De är också en del av föreställningen.

– Det ska kännas. Det är äckligt. Jag förstår om folk blir skrämda. Man ska inte gå därifrån oberörd, säger Johan Fernquist.

Black metal förknippas ofta med satanism. Så är det däremot inte med Nazghor, berättar Johan Fernquist.

– I Nazghor är alla ateister. Vi är inte djävulsdyrkare, säger han.

Budskapet är i stället en protest mot all religion. Ett främjande av kreativitet, vetenskap och att själv avgöra vad som är bäst för en själv.

Den som går på black metal-konsert möter vanligen vänliga, trevliga personer. Samtidigt är inte alla inom black metal överens om vad som hör hemma i musikstilen och inte.

Trots det älskar Nazghor black metal och ser det som ett kulturarv de vill föra vidare.

– Vi offrar inga oskulder. Vi mördar inte. Vi har jobb och barn. Men vi älskar det här, säger han.

Har spelat i Tyskland och Polen

Johan Fernquist är från Dalarna men flyttade till Uppsala för att studera. Där bildades Nazghor 2012. Gruppen har bland annat turnerat i Tyskland och Polen och har ungefär 20 000 lyssningar per månad på Spotify, vilket anses mycket för att vara black metal.

Drivkraften är att hela tiden bli bättre som musiker och som låtskrivare. Varje ny platta, som det fortfarande kallas, känns bättre än den förra. På konserter är det viktigaste att få i gång publiken, snarare än att varje ton ska träffa rätt.

– Vi är inte de bästa på våra instrument. Det vi förlorar i spelfel vinner vi i röj, säger Johan Fernquist.

Powered by Labrador CMS