Museibesök och bakluckeloppis. Några av aktiviteterna denna vecka.

GUIDEN: Det händer denna vecka i Enköping och Håbo 

Med start denna vecka sjösätter vi vår evenemangskalender Guiden där vi tipsar om vad som är på gång i Enköping och Håbo under veckan. Vi är såklart beroende av er läsare och arrangörer för att få ett så brett och bra utbud som möjligt. Så hör gärna av er till oss och tipsa om vad som händer, stort som smått! Mejla på adressen guiden@enahabo.se.      

Publicerad Senast uppdaterad

MÅNDAG 14 AUGUSTI

Konstutställning – Vävda Rum

Plats: Tingshuset och runt om i Enköping

Tid: Pågår till och med 30/9

Vad: Enköpings Konstförening är med och arrangerar Vävda Rum som är en unik utställning med tio av Sveriges främsta och mest spännande konstnärer som arbetar med offentlig konst och augmented reality (AR). Mer information på vavdarum.se.

Utställningen ”Solen finns, solen finns inte”

Plats: Joar Blå, Ågatan 29

Tid: Året om

Vad: Konstfönster Joar är ett litet utställningsrum med konstupplevelser tillgängliga året runt i ett markgående fönster. Nina Edlings konst bär spår av personliga erfarenheter och har ofta en gåtfull och lätt absurd inriktning. 

TISDAG 15 AUGUSTI

Öppna veckan

Plats: Idrottshuset Enköping

Tid: 10.00–15.00, även onsdag 

Vad: Öppna veckan vänder sig till barn mellan 7 och 13 år. Kom ner till Idrottshuset för att prova en mängd olika aktiviteter gratis. Här finns dragkamp, ki-aikido, fotboll, rugby, softboll, baseboll, biblioteksbuss, djurmys, dart och rörelsebana. 

Besök Enköpings museum

Plats: Rådhusgatan 3 

Tid: 10.00–16.00

Vad: På Enköpings museum kan du titta på både permanenta och tillfälliga utställningar. Du kan också lära dig mer om Enköpings historia. Exempelvis finns utställningen ”Tre decennier – Enköping i bild 1950–1980”. Utställningen beskriver pressfotografiet under trettio formativa år i Enköpings historia. 

ONSDAG 16 AUGUSTI

Besök Bahcomuseet

Plats: Bahco museum, Kvartsgatan 2 

Tid: 14–17.

Vad: J.P. Johansson-sällskapet håller öppet i Bahcomuseet hela sommaren. Upplev historien om vallpojken som blev en av sin tids stora uppfinnare inom verktyg och verkstad och som la grunden till att tusentals människor hade arbete i över ett århundrade. 

FREDAG 18 AUGUSTI

Morgonsoffan på Skokloster Wärdshus

Plats: Skoklostervägen 91

Tid: 8.00–9.30

Vad: Välkommen till Morgonsoffan på Skokloster Wärdshus med ett spännande morgonprogram där du få tankeväckande perspektiv på vardagliga ämnen från olika gäster. Med Julia Rosqvist.

LÖRDAG 19 AUGUSTI

Bokvandring på Hornuddens trädgård

Plats: Aspö Hornudden, 645 93 Strängnäs.

Tid: 14.00.

Vad: Författarna och småbrukarna Ann-Helen Meyer von Bremen och Gunnar Rundgren till Hornuddens trädgård för att leda en bokvandring utifrån deras senaste bok "Det levande". Boken ställer frågor om hur vi människor ska förhålla oss till det övriga levande, det vi brukar kalla för naturen. Går det att bruka utan att missbruka? Är naturen bara en gruva som vi kan ösa ur, eller måste vi börja ta betydligt mer hänsyn än vad vi gör idag?

Promenadloppis i Ekolsund 

Plats: Ekolsund

Tid: 10.00–14.00

Vad: Föreningen Ekolsunds Byalag arrangerar promenadloppis. Har du prylar, kläder med mera som du vill bli av med och eller önskar fynda ”nytt” inför kommande säsong är detta ett bra tillfälle.

Räkning av växten ryl på Skohalvön

Plats: Samling vid Häggeby kyrka klockan 10.00 för samåkning

Tid: 10.00–12.00

Vad: Räkning av beståndet av blomman ryl vid två bestånd på Skohalvön. Deltagarna besöker ett par växtplatser, vid Lilla Gräskärret och Sånka på Skohalvön för den sällsynta växten ryl för att på plats räkna beståndet i syfte att dokumentera om beståndet ökar eller minskar. 

Fridegårds- och statarmuseet

Plats: Mitt emot Övergrans kyrka

Tid: 11.00–15.00.

Vad: Museet visar genom bilder, texter, statarkontrakt, med mera, hur arbetsvillkoren för en statarfamilj såg ut när systemet var mest omfattande. Det visar också hur en statfamilj kunde bo strax efter första världskriget.

Bokvandring

Plats: Hornuddens trädgård

Tid: 14.00

Vad: Författarna och småbrukarna Ann-Helen Meyer von Bremen och Gunnar Rundgren leder en bokvandring utifrån deras senaste bok, Det levande.

Konsert: Bengan Janson

Plats: Forsby Kvarn musikscen, Fjärdhundra

Tid: 19.00

Vad: Tangentekvilibristen och spelmannen Bengt-Åke Janson föddes i Vällingby men flyttade under tonåren till Hälsingland. Genom en nära publikkontakt och en osedvanlig musikalisk begåvning hanterar han både tangenter och publik på ett märkvärdigt lättsamt och begåvat sätt.

SÖNDAG 20 AUGUSTI

Bakluckeloppis

Plats: Parkeringen vid ICA Maxi, Bålsta

Tid: 10.00–14.00.

Vad: För mycket prylar där hemma? Sälj på loppis. Insläpp för säljare sker från klockan 9.00. Ingen förbokning av platser. Ta med eget bord om du vill ha mer plats än din baklucka. Vid prognos för ihållande regn, ställs evenemanget in.Alla intäkter går oavkortat till Lions Club Bålsta.

Guiden visar ett urval av allt som händer i Enköping och Håbo, bland annat tack vare tips till redaktionen samt evenemangssidorna i respektive kommun. För biljetter och mer info om kostnader, kontakta respektive arrangör. Med reservation för eventuella ändringar.

 Tipsa oss gärna! Enklast på guiden@enahabo.se

Powered by Labrador CMS