2 september – två föreställningar på Ekolsunds slott. Gruvfolkskören blandar traditionell musik med gruvmusik och dramatiserar även under sina föreställningar.

GUIDEN: Det händer denna vecka i Enköping och Håbo

Rekryteringsmässa, SM-tävlingar, ny utställning, hembygdsdag och Bellman-föreställningar väntar bland annat i veckan i Enköping och Håbo. I vår evenemangskalender Guiden tipsar vi om vad som är på gång i Enköping och Håbo under veckan. Vi är såklart beroende av er läsare och arrangörer för att få ett så brett och bra utbud som möjligt. Tipsa oss gärna på guiden@enahabo.se.

Publicerad

MÅNDAG 28 AUGUSTI

Utställning: Rocky

Plats: Åbergs Museum, Bålsta

Tid: Alla dagar klockan 11.00 till 16.00, visas till och med den 25 september 2023.

Vad: Just nu visas en utställning om Martin Kellermans seriefigur Rocky, en välkänd generationsskildring som fortfarande lockar till skratt.

Konstutställning – Vävda Rum

Plats: Tingshuset och runt om i Enköping

Tid: Pågår till och med 30/9

Vad: Enköpings Konstförening är med och arrangerar Vävda Rum som är en unik utställning med tio av Sveriges främsta och mest spännande konstnärer som arbetar med offentlig konst och augmented reality (AR). 

TISDAG 29 AUGUSTI

Enköpings museum

Plats: Rådhusgatan 3 i Enköping

Tid: 10.00–16.00, måndag–fredag

Vad: På Enköpings museum kan du titta på både permanenta och tillfälliga utställningar. Du kan också lära dig mer om Enköpings historia. Exempelvis finns utställningen ”Tre decennier – Enköping i bild 1950–1980”. 

ONSDAG 30 AUGUSTI

Bahcomuseet

Plats: Bahco museum, Kvartsgatan 2 i Enköping

Tid: Öppettider onsdagar 14.00–17.00, lördagar 13.00–16.00

Vad: Upplev historien om vallpojken som blev en av sin tids stora uppfinnare inom verktyg och verkstad. 

TORSDAG 31 AUGUSTI

Rekryteringsmässa 

Plats: Kompassen 

Tid: 15.00–18.00 

Vad: Rekryteringsmässa för dig som söker jobb inom IT, lager logistik, handel, vård och omsorg.

Storyboard – ny utställning i Konstfönster Joar

Plats: Joar Blå, Enköping

Tid: Dygnet runt, fram till den 8 november

Vad: Konstfönster Joar är ett litet utställningsrum med konstupplevelser tillgängliga året runt i ett markgående fönster. Torsdag den 31 augusti öppnar utställningen Storyboard av konstnär Cecilia Enberg. Utställningen visas 31 augusti – 8 november.

FREDAG 1 SEPTEMBER

Ponny-SM i fälttävlan 

Plats: Nynäs gård, Enköping

Tid: Till och med söndag 3 sept

Vad: Enköpings Fältrittklubb tillsammans med Stora Wäsby Fältrittklubb bjuder in till fartfyllda tävlingar i de olika delmomenten, dressyr, banhoppning och terräng. För program och tider: www.ponnysmfalttavlan.se.

Barnens kyrka

Plats: Vårfrukyrkan, Enköping

Tid: 10.00–11.00

Vad: Barnens kyrka är en enkel gudstjänst i Vårfrukyrkan för de yngsta, med mycket sång och rörelse. Efteråt serveras korv med bröd i Prostens lekstuga. Medverkande är personal från Prostens lekstuga.

LÖRDAG 2 SEPTEMBER

Trädgårdsdagen

Plats: Enköpings parker

Tid: 10.00–16.00

Vad: Ta chansen att uppleva en mix av trädgårdskonst, hälsa, god mat och hantverk. Inspireras av kreativa trädgårdsidéer och ta med nya kunskaper för att skapa din egen gröna oas. Trädgårdsexperter och entusiaster guidar genom spännande föreläsningar, workshops och inspirerande utställningar.

Södra Trögd-tapeten

Plats: Torsvi kyrka, Enköpings kommun

Tid: 10.00–15.00

Vad: Ett över 40 meter långt broderiprojekt som började ta form under pandemin är nu äntligen färdigt. Omkring 60 personer från trakten har varit med och broderat bonaden som visar bygdens historia, från istid fram till nutid. Södra Trögd-tapeten är en resa med nål och tråd genom de sex socknarna i Södra Trögd: Boglösa, Vallby, Lillkyrka, Kungs-Husby, Torsvi och Veckholm.

Bellmankonsert 

Plats: Riddarsalen på Ekolsunds Slott 

Tid: 15.00 och 18.00 

Vad: Gruvfolkskören från Sala Silvergruva intar Riddarsalen för att sjunga ur Carl Micael Bellmans rika sångskatt. Kören med gruvfolk har för denna konsert tagit sig från gruvans mörker till det ståtliga Ekolsunds slott för att underhålla verk som ”Fjäriln vingad syns på Haga”, ”Gubben Noa” och flera av ”Fredmans epistlar”. 

Joar Blå och konungavalet – Musikteater

Plats: Klosterparken i Enköping

Tid: Lördag 2 september 16.00–18.00, även söndag 14.00–16.00

Vad: En musikalisk historia om riddaren och stormannen Joar Blå. ”Joar Blå och konungavalet” är en lärande historia med sång, dans, teater och mycket akrobatik. Joar Blå var enligt Erikskrönikan en riddare och storman som spelade en ledande roll vid valet av Valdemar Birgersson till svensk kung efter Erik Eriksson. 

SÖNDAG 3 SEPTEMBER

Hembygdsdag

Plats: Övergransgården

Tid: 11.00–15.00

Vad: Hembygdsdag vid Övergransgården och Fridegårdsmuseet. Dagen inleds med hembygdsgudstjänst i Övergran kyrka. Därefter är det marknad med närodlat, hantverk, honung mm. Bro spelmän underhåller. Det bjuds även in till utomhusbio klockan 20.00 samma kväll till fri entré.

 Guiden visar ett urval av allt som händer i Enköping och Håbo, bland annat tack vare tips till redaktionen samt evenemangssidorna i respektive kommun. För biljetter och mer info om kostnader, kontakta respektive arrangör. Med reservation för eventuella ändringar.

Tipsa oss gärna! Enklast på guiden@enahabo.se

Powered by Labrador CMS