Bålstabängen. Daniel Sjöberg utanför polisstationen i Bålsta.
Bålstabängen. Daniel Sjöberg utanför polisstationen i Bålsta.

Hård ton i Håbo med Daniels nya deckare

Daniel Sjöberg är aktuell med sin andra deckare som utspelar sig i Enköping och Håbo

Publicerad
Dannes deckare. Bokomslaget till den nya boken.
Dannes deckare. Bokomslaget till den nya boken.

 Daniel Sjöberg är tidigare journalist på bland annat Ena Håbo-Tidningen. Han debuterade som deckarförfattare 2022 med romanen "Bävermannen", en mordhistoria som utspelar sig i Enköping. Polisen Sara Lindén är huvudpersonen även i uppföljaren "Blodröd fana". Den här gången handlar det om ett mord i Skokloster.

– Det är en politiker som mördas, säger Daniel Sjöberg.

Han berättar att han har hittat på ett hus som inte finns i verklighetens Skokloster. Men i det stora hela utspelar sig berättelsen i verkliga, lokala miljöer i Enköping och Håbo. Det är något som många läsare uppskattade med den förra boken "Bävermannen".

– Den här är riktigt lokal, säger Daniel Sjöberg.

Bok: "Blodröd fana"

"Blodröd fana" är utgiven på Lava förlag och kommer ut i bokhandeln den 5 mars.

”Blodröd Fana” släpps även som ljudbok den 14 februari 2025 och i samband med det höjs tempot i berättelsen om poliserna från Enköping. Sommaren 2025 släpps del 3 och i januari 2026 kommer del 4. Alla med Fredde Granberg som inläsare.

Förutom Skokloster skildrar nya boken "Blodröd fana" bland annat när poliserna vistas på polisstationen i Bålsta centrum och dricker kaffe på Espresso House i gallerian.

En hel del av Daniel Sjöbergs läsare finns i Enköping och Håbo. Vid ett tillfälle stod 16 personer i kö för "Bävermannen" hos Enköpings bibliotek samtidigt som fem exemplar redan var utlånade. Daniel Sjöberg kommer att göra författarbesök i Enköping och Håbo under april och maj för att presentera den nya boken.

Svenska deckarhistorier är överhuvudtaget det som en stor del av Sveriges läsande befolkning vill ha. Utöver själva spänningen i mordhistorier menar Daniel Sjöberg att det också kan väcka andra sorters tankar hos läsaren.

– Det är ett sätt att skriva om samhällsfrågor för att debattera och kritisera, säger han.

Med "Blodröd fana" går det bland annat att anknyta till den hårda tonen i den politiska debatten och felaktigheter som sprids på nätet.

– Mycket handlar om det hårda klimatet. Det är katastrofalt och det känner man till här i Håbo, säger Daniel Sjöberg.

Ett exempel på hård ton i Håbo var när en Moderatpolitiker 2022 hamnade i slagsmål med en debattör inne på Espresso House. Politikern lämnade sedan partiet, något som Daniel Sjöberg rapporterade om som journalist.

Daniel Sjöberg, som bor i Bromma i Stockholms kommun, varvar nu sitt författarskap med föräldraledighet. Men han läser Ena Håbo-Tidningen på nätet varje vecka för att hänga med i vad som händer på de platser där hans berättelser utspelar sig.

Daniel Sjöberg har än så länge inte tillräckligt många läsare för att försörja sig som författare. Men planen är att kunna arbeta med böcker på heltid genom att utbilda sig till lektör, alltså att hjälpa andra författare att vässa sina texter.

– Vad kan man tänka på för att det ska bli bättre? Man ska vara författarens vän, säger han.

Powered by Labrador CMS