FANSTYG? Vävd tapet från 1600-talet föreställande Bibelns berättelse om den yttersta domen.
FANSTYG? Vävd tapet från 1600-talet föreställande Bibelns berättelse om den yttersta domen.

Unik textilutställning på Skoklosters slott

Skoklosters slott bjuder in till visning av slottets textilier vilket är ett mjukt material som ibland visar hårda bilder

Publicerad

Temavisning: Linne och tapeter

Plats: Skokloster slott

Tid: Söndag den 26 maj klockan 13.00–14.00

Vad: Temavisningen leds av Inger Olovsson. BIljetter köps på Tickster.com.

Skoklosters slott har en unik inredning och samlingar av olika slag. Söndag den 26 maj hålls en visning av slottets textilier. Temavisningen leds av Inger Olovsson som är intendent för Skoklosters slotts samlingar.

Vackert och värmande

Vävda tapeter var både vackert och värmande förr. Senaste mode under 1600-talet var vävda tapeter med bildmotiv. Tapeterna var mycket dyrbara och placerades i de mest statusfyllda rummen.

De flesta tapeterna ingår i sviter där flera tapeter tillsammans berättar en historia, till exempel från Bibeln eller om Alexander den stores liv.

Krigsbyte

De bibliska tapeterna är ett krigsbyte från Danmark. Bilden här intill visar berättelsen om den yttersta domen. Enligt Nya testamentet ska Jesus Kristus komma tillbaka till jorden för att besegra det onda. Han ska därmed fullborda Guds rike. Alla levande och döda människor kommer då att dömas efter sina gärningar i livet. De rättfärdiga ska komma till paradiset medan de orättfärdiga hamnar i helvetet.

Vid visningen går det att se flera av slottets vackert vävda tapeter och lyssna till historien bakom dem.

Ett stort och välfyllt linneförråd ingick självklart i en slottsmiljö under 1600-talet. Vid visningen öppnas även dörrarna till linneskåpen. Där ligger linnet vitt, glänsande, hopvikt och placerat i travar. Dukar och servetter för det dukade bordet, lakan och örngott för den bäddade sängen liksom handdukar i mängd.

Powered by Labrador CMS