Stridslysten. Jonathan Othén, Sverigedemokrat i region Uppsala.
Stridslysten. Jonathan Othén, Sverigedemokrat i region Uppsala.

SD kräver mer inflytande i regionen

Det borgerliga styret i region Uppsala bestämmer med hjälp av Sverigedemokraterna. Men SD kommer nu att kräva att få mer makt. Det berättar Jonathan Othén, regionråd och Sverigedemokrat.

Publicerad Senast uppdaterad

Så styrs region Uppsala

Under mandatperioden 2022–2026 styrs region Uppsala av Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna. Tillsammans har de fyra partierna 39 av de 101 mandaten i regionfullmäktige. Sverigedemokraterna har 14 mandat.

Källa: Region Uppsala

Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna styr i region Uppsala sedan senaste valet med stöd av Sverigedemokraterna. Ska SD fortsätta att stödja de borgerliga partierna måste de också få mer inflytande, anser partiet. Jonathan Othén, regionråd och Sverigedemokrat menar att SD har agerat stödparti utan att få något för det. Nu är det slut med det.

– Vi kommer framför allt att sätta press på Moderaterna, säger han.

De styrande partierna i regionen har delat upp nämnderna mellan sig. Sverigedemokraterna kommer till en början att lägga ner sina röster i de nämnder som styrs av Moderaterna. Om SD fortfarande inte får gehör för sina frågor kommer partiet att göra likadant med C, L och KD.

Den politik som Sverigedemokraterna anser sig inte få igenom handlar om att regionen ska lägga mindre pengar på miljöfrågor och kultur. Resurserna ska användas till vård och kollektivtrafik.

Den miljöpolitik som SD säger sig ogilla handlar om att regionen lägger pengar på att få el och fjärrvärme miljövänligare. Att bussar går på biobränsle ska också ha ökat kostnaden.

– Det är inte en del av kärnuppdraget, säger Jonathan Othén.

Kräver mer Jonathan Othén, Sverigedemokrat i region Uppsala.
Kräver mer Jonathan Othén, Sverigedemokrat i region Uppsala.

När det gäller kulturpolitiken vill SD avskaffa det som kallas enprocentregeln och innebär att cirka en procent av den totala budgeten avsätts för konstnärlig gestaltning vid ny-, om- och tillbyggnad. Detta gör att det blir onödigt dyrt att bygga, menar Jonathan Othén. Regionen har dessutom ett helt lager med magasinerad konst som ingen tittar på.

– Man har inte ens tänkt på att plocka fram den, säger han.

Jonathan Othén säger att SD nu endast kommer att rösta för frågor som finns i partiprogrammet, eller efter förhandlingar med de borgerliga partierna.

Emilie Orring, Moderat och regionstyrelsens ordförande, ser ingen stor förändring i och med Sverigedemokraternas utspel.

– Vi pratar med alla partier för att säkerställa stöd för de förslag som vi lägger fram och vår dörr står alltid öppen för konstruktiva förslag. Det är samma majoritetsförhållande fortfarande, inget har förändrats, meddelar Emilie Orring till Ena Håbo-Tidningen.

Powered by Labrador CMS