I både Enköping och Håbo kommer Valborgsfirandet med majbrasor att vara som vanligt i år.

Valborgsfirande som vanligt – trots nya EU-direktiv 

Nya EU-direktiv kring eldning av trädgårdsavfall har skapat oro kring såväl Valborgsfirande som vårstädning i trädgårdar. I både Enköping och Håbo kommun kommer dock Valborgsfirandet 2024 att fortlöpa som vanligt, enligt de lokala reglerna för eldning.

Publicerad Senast uppdaterad

Enligt de nya direktiven är det alltså inte längre tillåtet att elda trädgårdsavfall men Frida Eningsjö, tillförordnad miljöavdelningschef i Enköping, lugnar alla fundersamma över Valborgsfirandet i Enköping.

– I år kör vi på som vanligt. Varje kommun har mandat att skriva egna föreskrifter om hur kommunen väljer att hantera bioavfall (inkluderar trädgårdsavfall) utifrån lokala förutsättningar, vilket också Naturvårdsverket är tydliga med. Därför kan hanteringen av bioavfall skilja mellan kommuner, meddelar hon.

Valborgseldning i både Enköping och Håbo

Reglerna kan alltså skilja sig mellan kommuner i landet, men i Håbo, liksom Enköping, så kommer man att kunna elda valborgseld 2024, även i tätbebyggt område. Men Valborgsmässoafton är ett undantag till regeln som gäller i Håbo om att mellan den 1 april till 30 september är det förbjudet att elda kvistar, löv och annat trädgårdsavfall.

I Enköping ser det lite annorlunda ut för mellan den 15-30 april samt 15-31 oktober så tillåts eldning av torrt trädgårdsavfall som har stam och ris i tätbebyggt område.

Trädgårdsavfall rekommenderas i första hand att komposteras på den egna tomten eller köras till en lokal återvinningsstation.

Powered by Labrador CMS