På Willys i Enköping säljer man mest frysta spanska kräftor men också en och annan förpackning av svenska färska kräftor. På bild; Camilla Kolmodin, frysansvarig.

Gott om kräftor till årets skivor

Kräftsäsongen är i full gång och livsmedelsbutikernas kyl- och frysdiskar står fyllda med de populära kräftdjuren. – Förra året rådde brist på kräftor men i år finns det gott om dem, säger Camilla Kolmodin, frysansvarig på Willys i Enköping.

Publicerad

Den 7 augusti började kräftsäsongen, enligt klassisk svensk tradition. 

Anna Holm är delägare av Fru Holms Diversehandel som säljer färska svenska kvalitetskräftor.

Ena Håbo-Tidningen har besökt två butiker i Enköping som båda bekräftar att tillgången och efterfrågan är stor i år på kräftor.

– Priset på kräftor har gått upp, liksom andra livsmedel, och jämfört med förra året är det runt 20 till 30 kronor dyrare per paket. Det verkar dock inte påverka vår försäljning, konstaterar Camilla Kolmodin, frysansvarig på Willys.

En stor fantast

Hon har jobbat inom livsmedelsindustrin sedan 1989 och är själv en riktig kräftfantast – året om.

– Enligt tradition så åt man förr enbart kräftor under säsong, men nu är det många som även äter det vid andra festliga eller vardagliga tillfällen under året. Jag och min familj kan ha kräftskiva i januari, säger hon och skrattar.

Under förra årets kräftsäsong sålde Willys färre kräftor än vanligt. Det rådde då brist på kräftor till följd av värmen som enligt Camilla Kolmodin gör att kräftdjuren gömmer sig djupt i dyn och därför inte kan fångas.

– På Willys säljer vi spanska kräftor – färska som frysta, samt en del svenska kräftor. Förra året sålde vi något färre än vanligt men redan nu pekar det mesta på att vi kommer att sälja som vanligt eller kanske till och med bättre än vad vi brukar.

Willys säljer mest av de frysta kräftorna.

Mer om kräftor

Har ätits i Sverige sedan medeltiden Impulsen tros ha kommit från Centraleuropa

Blev en måltid för kungligheter under 1500-talet då de åts varma i färs eller stuvningar

I slutet av 1800-talet etablerades kräftätandet i samband med fisket, då kräftorna kokades och åts sedan ur grytan, varma eller kalla

Åts ofta till fest i samband med “kräft-supen” som ett sätt att ta farväl av sommaren och välkomna hösten. 

Källa: Wikipedia

– Det är de billigaste kräftorna och den sort som oftast tilltalar de som äter mycket av dem. Vi säljer även en del, om än långt färre, svenska kräftor. Och de som specifikt vill ha svenska kräftor bryr sig inte så mycket om de högre priserna.

Säljer färska kvalitetskräftor

På Fru Holms Diversehandel säljs nu Hjälmarekräftor – svenska färska kvalitetskräftor, i butikens delikatessavdelning.

– De såldes tidigare hos Elisabeths Ost. Vi fick en del efterfrågningar om dem och tog kontakt med en kille som heter Klasse som kokar dem själv. Vi säljer dem nu på beställning, säger Anna Holm, delägare av Fru Holms Diversehandel.

Hjälmarekräftorna ligger i den högre prisklassen och är enligt Anna för ”de som vill ha en högre smakupplevelse”.

– Kräftorna är köttiga med fast textur och har mycket smakrikt kött i klorna. Vi säljer bra av dem – förra veckan hade vi en slottsfru som beställde 15 hinkar. Det är roligt, säger hon.

Anna, liksom Camilla på Willys, älskar kräftor och tycker inte man kan ha för många kräftor på kräftskivan:

– Det ska riktigt digna av kräftor på bordet, serverade med aioli och dill. Sedan föreslår jag en god västerbottenpaj med chili och spenat, toppad med gräddfil, räkor, rom och dill. Till detta passar det bra med ett gott vitt vin eller ett alkoholfritt alternativ.

Powered by Labrador CMS