Seriesegrare. ESK:s fotbollsmannar kunde fira seriesegern redan för ett par veckor sedan. Nu väntar division 2 nästa år för den 110-årsfirande klubben. Ordföranden Patrik Bjerketun (till höger) gläds åt framgången.

Efter seriesegern – nu siktar ESK på en stark jubileumssäsong i tvåan nästa år  

Tillbaka i division 2 efter två år. Nu siktar ESK Fotboll framåt. ”Nu är vi på rätt ställe igen där vi vill vara”, säger ordföranden Patrik Bjerketun inför söndagens serieavslutning hemma mot Procyon.

Publicerad Senast uppdaterad

Seriesegern i division 3 Norra Svealand säkrades redan med två omgångar kvar via odiskutabla 4–0 borta mot Spånga.

Efter det har ESK dessutom hunnit med att vinna även säsongens andra prestigefyllda derby mot Fanna (4–1) och på söndag förhoppningsvis sätta en snygg punkt för säsongen med att vinna även serieepilogen hemma mot Procyon.

Vi vill alltid blicka uppåt

Nu väntar divison 2 igen, ett välbehövligt kliv uppåt i seriesystemet, menar Patrick Bjerketun.

– Vi är på rätt ställe igen, där vi ska vara som förening.

Hur viktigt var det att gå upp?

– Det var viktigt. Det blir lite lättare att få behålla spelare när vi spelar högre upp. Det är tuffa tider med spelare som försvinner och vi ligger dessutom så centralt med många städer runt om som lockar. 

Målet framöver?

– Vi vill alltid blicka uppåt. Så vi ska åtminstone vara ett mittenlag i tvåan nästa säsong och sedan bygga vidare på det. Får se vad det kan leda till. 

Varför lyckades ni i år?

– Att vi fick behålla en stomme från förra säsongen och att dessutom flera egna produkter blommat ut har betytt mycket. Sedan vann vi nyckelmatcherna och kanske viktigast av allt – pålitliga målskyttar. Det har vi haft i Haris Bajramovic och Linus Zetterström som öst in mål och slåss om segern i skytteligan på söndag, säger Bjerketun, och tillägger:

Måltjuven Haris Bajramovic under matchen mot Fanna förra helgen där han gjorde hattrick.

– Sedan gör det mycket att vi har en bra och bred ledarstab med fem, sex stycken runt laget. Det blir en högre nivå och gör det enklare för spelarna. Även mer familjärt på något sätt. 

Han gör sitt första år som ordförande i föreningen men har suttit i styrelsen sedan nästan tio år tillbaka.

– Vi är bara fotbollskillar i styrelsen, det är väl på gott och ont kanske, säger ordföranden med ett leende.

Han tänker främst på att en styrelsemedlem från näringslivet skulle kunna bidra till fler sponsorer, eller samarbetspartners som ESK väljer att kalla dem.

– Men Pelle (Johansson, sportchefen) gör ett jättejobb och har mycket idéer. Och Stefan Holm är bra på att få in pengar.

Patrik Bjerketun hoppas att Fanna klarar kontraktet i helgen (poäng krävs förmodligen borta mot GUSK) och får fortsätta spela division 3-fotboll nästa säsong.

– Vi har börjat med ett litet spelarutbyte med Fanna och det är såklart viktigt ju högre upp dom spelar.

Att division 2-säsongen nästa år kommer att bli extra festlig för ESK står redan klart.

– Vi fyller 110 år nästa år och det tänker vi göra en hel del grejer runt. 100-årsjubileet 2014 blev en jättesuccé och vi vill försöka göra något liknande nästa år. Tanken är att hela säsongen ska andas jubileum och fest. 

Powered by Labrador CMS