Många ungdomar slutar med sporten i tonåren men nu, i och med ungdomsledarverksamheten, kan de bli kvar i sporten utan att själva behöva satsa.

”En lösning som gynnar alla”

Under tonåren slutar många ungdomar med sina sporter, ett problem många idrottsföreningar har idag.
– Bålsta Idrottskamrater erbjuder därför ungdomsledarutbildningar; ett jättebra alternativ för de som vill sluta träna men ändå vara kvar i klubben, säger Emelie Hammarqvist, ungdomsledare.

Publicerad
Från vänster: Emelie Hammarqvist, ungdomsledare och Nina Linell, ansvarig för Bålsta IK:s ungdomsledare.

Det har nu gått ett år sedan Bålsta IK beslutade att börja med ungdomsledare. Beslutet togs dels för att bibehålla ungdomarna i klubben och dels för att underlätta för huvudtränarna.
– Vi intervjuar våra aktiva ungdomar regelbundet och därigenom förstod vi att många slutar eller funderar på att sluta för att de inte är intresserade av att satsa samt att skola och andra intressen blir allt viktiga ju äldre de blir, säger Nina Linell, ansvarig för ungdomsledarna. 

Bålsta IK ville höja kompetensen på träningarna, behålla ungdomarna och samtidigt inspirera de yngre. De kom fram till att ungdomsledare kunde vara lösningen på deras problem.
– Vi frågade om några var intresserade och det var de!
Nu har klubben en lösning för de ungdomar som inte vill satsa längre men fortfarande hålla på med sporten. Det är en lösning som gynnar alla! säger hon.
Emelie Hammarqvist var en av de ungdomar som inte längre ville satsa på sporten men ändå vara kvar i klubben och hon trivs nu jättebra som ungdomsledare.
– Vi är lite som stödtränare och jag är med och tränar två grupper och får visa och förklara mycket. Vi är ju lite yngre än huvudtränarna och ofta bättre lämpade att visa olika fysiska moment, säger hon.

Stor tillgång på träningarna

Mer om Bålsta IK

• Grundades 1982

• I friidrott ingår följande huvudgrenar; sprint, löpning, gång, hoppgrenar, kastgrenar och mångkamp

• Har i dag runt 320 aktiva medlemmar där den yngsta är 2 år och den äldsta 94 år

• Erbjuder 12 olika träningsgrupper för olika åldrar och inriktning

• Alla jobbar helt ideellt i föreningen förutom ungdomsledarna som får en mindre lön

Föreningen hade som mål att utbilda sex ungdomsledare och i dag har föreningen sju.
– Ungdomsledarna är en stor tillgång på träningarna, fantastiska förebilder för de yngre och de slipper det större helhetsansvaret som huvudtränarna har. Det är en extrakostnad för klubben men det är det värt för oss. Spännande nog har vi idag fler ungdomar över 15 än vi haft på länge och detta år har medlemsantalet ökat med 10 procent, säger Nina Linell.
Bålsta Idrottskamrater är en friidrottsförening med runt 320 aktiva medlemmar. Förra året firade klubben 40 år och har medlemmar från 2 år upp till 94 år. 
– Det är en idrott man kan hålla på med hela livet. Inom friidrott så samlas tio sporter i en rad grenar som hopp, kast, löpning och sprint, med flera. Man tränar alla grenar men specialiserar sig oftast i tonåren, särskilt om man vill satsa, berättar Nina Linell.

Höjt kompetensen

Klubben, liksom många andra idrottsklubbar, kämpar med att finna kompetens och föräldraengagemang och ungdomsledarna har blivit ett lyckat komplement till Bålsta IK.
– Det vi har sett är att vi höjt kompetensen på träningarna och intresset för sporten har blivit större. Det känns jättekul!
Nina Linell sitter med i föreningens styrelse som också jobbar med frågor som hur klubben kan bidra till en bättre kommun och ett bättre samhälle.
— Vi kan bland annat bidra med att hjälpa fostra våra ungdomar; hjälpa med såväl sysselsättning som extra jobb. Tack vare ungdomsledarverksamheten så ser vi en god utveckling och inspiration till de yngre. Det är något vi är väldigt stolta och glada för.
Ungdomsledaren Emelie Hammarqvist är också positiv till utvecklingen.
– Jag tror verkligen det här är bra för klubben och medlemmarna i stort! Många ungdomar liksom mig själv erbjuds nu ett bra alternativ till hur man kan fortsätta vara del av sporten. Jag tycker det är jättekul att kunna vara delaktig så här och även kunna tjäna en slant. Det är så givande att jobba med barn – att lära ut, peppa och ha roligt tillsammans. Jag vill gärna fortsätta jobba som ungdomsledare, säger hon.

Powered by Labrador CMS