”Vässa öronen”. Lasse Åberg sommarpratar 23 juni.

Åberg sommarpratar: ”Vässa öronen”

Bålstabon Lasse Åberg är värd för "Sommar i P1" den 23 juni.

Publicerad

Den välkända Bålstabon Lasse Åberg kommer den 23 juni att vara värd för det lika välkända radioprogrammet "Sommar" i P1.

– Mitt Sommarprogram handlar om bandy, katter, tjocka släkten, Nalen, bananer, matinéfilm etcetera. Kort sagt: rörigt. Vässa öronen, säger Lasse Åberg till radion.

Miniturné med Electric Banana Band

Den nu 84-årige allkonstnären genomför under sommaren även en miniturné med sin barnmusikgrupp Electric Banana Band. Hemma i Bålsta är han ständigt aktuell genom sitt museum.

I fjol kom den självbiografiska boken "Samlade fragment ur ett spretigt liv" där det framgår varför det just blev Bålsta. På tidigt 1960-tal erbjöd ”en släktings släkting” Lasse Åberg och hans fru Inger att köpa en sommarstuga i Bålsta. Det var 60 kvadratmeter i en uppstyckad handelsträdgård med fem minuter till Mälaren. Hus och tomt kostade 57 000 kronor. Ett ockerpris tyckte de men slog till.

Disneyfigurer och serieinfluerad konst

Lasse Åberg har sedan barndomen haft ett stort intresse av tecknade serier och senare samlat på serieinfluerad konst. På 1980-talet lärde han känna journalisten och tecknaren Sture Hegerfors som samlat på sig kända serieoriginal. Tillsammans anordnade de utställningen ”Seriekopplingar” som nu är basen i samlingen på Åbergs museum i Bålsta.

En annan viktig del i Åbergs museum är samlingen av Disney-figurer. Den utgjorde utställningen på det första Åbergs museum som invigdes på Liseberg i Göteborg 1992. Men i början av 2000-talet hittade Lasse Åberg och hans fru en gammal ladugård i Bålsta som blev det nuvarande Åbergs museum vilket öppnade 2002.

Powered by Labrador CMS