Byggarbetsplats. Bålsta resecentrum debatterades i Håbo kommunfullmäktige.
Byggarbetsplats. Bålsta resecentrum debatterades i Håbo kommunfullmäktige.

Bålsta Resecentrum risades av politiker

Resecentrum i Bålsta är fortfarande en byggarbetsplats och vänthallen är stängd på kvällarna. Detta orsakade debatt i Håbo kommunfullmäktige.

Publicerad

Jag tycker att det är helt oacceptabelt

Fredrik Anderstedt, Socialdemokraterna

Det har nu gått ett år sedan Bålsta resecentrum invigdes. Men det som möter resenärerna är fortfarande stängsel, vattenpölar, "trafikkaos" och stängda dörrar på kvällstid. Det menar Fredrik Anderstedt, Socialdemokraterna. Han gjorde därför en utfrågning av kommunstyrelsens ordförande Catherine Öhrqvist (M) på kommunfullmäktiges möte den 13 november.

Fredrik Anderstedt berättade bland annat att det byggts skärmtak över busshållplatserna som sedan rivits ner igen.

Ursäkta röran? Ett år efter invigningen av Bålsta resecentrum är det fortfarande en byggarbetsplats på utsidan.
Ursäkta röran? Ett år efter invigningen av Bålsta resecentrum är det fortfarande en byggarbetsplats på utsidan.

– Som mycket annat i den här kommunen har man gjort fel, så man måste riva och göra om, sa Fredrik Anderstedt.

Men det allvarligaste felet, enligt Fredrik Anderstedt, är att vänthallen inte har öppet på kvällarna. Det gör att människor tvingas stå utomhus och vänta på tåg eller bussar under mörka kvällar.

– Vi har byggt ett stationshus för över 100 miljoner kronor och vi har inte råd att ha det öppet. Det är stängt. Jag tycker att det är helt oacceptabelt, sa han.

Catherine Öhrqvist (M) hade förståelse för kritiken om att byggandet dragit ut på tiden. Hon berättade att kommunen också har en dialog med ägarna av kaféet i stationshuset om problemet.

När det gäller öppettiderna i vänthallen handlar det om att det antingen måste sättas in patrullerande vakter eller övervakningskameror för att förhindra skadegörelse och annan brottslighet. Det har bland annat förekommit vandalisering på toaletterna.

– Man ser över möjligheten till kameraövervakning, sa Catherine Öhrqvist.

Fredrik Anderstedt tackade för svaren. Owe Fröjd, Bålstapartiet, menade däremot att situationen visade på dålig planering hos de styrande i kommunen. Att det skulle behövas övervakning av vänthallen borde ha kunnat förutses.

– Bästa sättet att undvika vandalisering av toaletterna är ju att stänga på dagtid också. Men det är inte därför vi bygger en vänthall, sa Owe Fröjd.

Powered by Labrador CMS