Badhusbygge. Bygget av en ny simhall i Bålsta blir dyrare.
Badhusbygge. Bygget av en ny simhall i Bålsta blir dyrare.

Bålstabadhus blir inte billigt: Bräcker budget

Bygget av en ny simhall i Bålsta blir åtminstone 42 miljoner kronor dyrare än budget. Politikerna fick frågor om risken för ökade kostnader redan innan bygget startade.

Publicerad Senast uppdaterad
Bassängbyggnad. Bygget av en ny simhall i Bålsta blir dyrare än beräknat.
Bassängbyggnad. Bygget av en ny simhall i Bålsta blir dyrare än beräknat.

I Bålsta byggs en ny simhall intill den befintliga simhallen. Den nya simhallen ska ersätta den gamla som är i dåligt skick.Den ursprungliga investeringsbudgeten för den nya simhallen är 191 miljoner kronor. Den 28 mars 2022 antog kommunfullmäktige kultur- och fritidsnämndens förslag att utöka investeringsbudgeten för den nya simhallen med 13,5 miljoner på grund av ökade materialkostnader. Nu har det visat sig att kostnaden stiger ytterligare.

Det kommer mera

På måndagen den 2 oktober 2023 sköt kommunfullmäktige till ytterligare 29 miljoner till bygget. Den nya simhallen ser ut att bli minst 42 miljoner kronor dyrare än den ursprungliga investeringsbudgeten.

Bygget står där och pengarna räcker inte.

Catherine Öhrqvist (M), kommunstyrelsens ordförande i Håbo

– Bygget står där och pengarna räcker inte, säger kommunstyrelsens ordförande Catherine Öhrqvist (M) till P4 Uppland.

Inte oväntat

Kostnadsökningen kan emellertid inte komma helt oväntat. Det är företaget Cobab som bygger den nya simhallen i Bålsta. Cobab byggde även Pepparrotsbadet i Enköping. Badhuset i Enköping hade en budget på 380 miljoner men kostnaden blev till slut mer än 407 miljoner. Alltså cirka 27,5 miljoner över budget.

Med anledning av situationen i Enköping ställde tidningen Mitt i Bålsta, i maj 2021, frågan om vad Håbo kommun skulle göra för att kostnaderna inte skulle skena i väg även i Bålsta.

– Som politiker är jag inte insatt i upphandlingsprocessen. Jag är fel person för att svara på det, sa Per Widén (C), då ordförande för kultur- och fritidsnämnden i Håbo kommun.

Per Widén hänvisade till tjänstemannen Thord Andersson som då hade slutat sitt uppdrag på kommunen och i stället arbetade som konsult.

Den nya simhallen planeras vara färdigställd maj 2024.

Powered by Labrador CMS