Soppåse. Soporna i Norberg är en del av den så kallade Think Pink-härvan.
Soppåse. Soporna i Norberg är en del av den så kallade Think Pink-härvan.

Bålstabo tvingas städa upp på tomt i Norberg

Bålstabon Petri Piiroinen har nu fått ett föreläggande om att sanera sin tomt i Norberg

Publicerad Senast uppdaterad

Som Ena Håbo-Tidningen tidigare berättat äger Bålstabon Petri Piiroinen en tomt i Norbergs kommun i Västmanland. På tomten har företaget Think Pink dumpat osorterade sopor.

Nu har miljöenheten, som Norberg delar med två andra kommuner, skickat ett föreläggande om att Petri Piiroinen måste ta hand om soporna.

Föreläggandet består av två åtgärder som Petri Piiroinen ska göra. Det första är att han måste låta göra prover för att se om sopmassorna kan ha förorenat vattnet i området.

Den andra åtgärden är att Petri Piiroinen ska "undanröja skador på människors hälsa eller miljön, både på kort- och lång sikt". Alternativet är att han i stället ska genomföra en bortforsling av alla avfallsmassor som tillförts fastigheten.

Petri Piiroinen har själv inte svarat på föreläggandet.

– Beslutet är utskickat den 28 mars och jag har inte hört något från Petri. Det har inte heller inkommit något mottagningsbevis, skriver Leif Markfjärd, miljöinspektör på miljöenheten, på e-post till Ena Håbo-Tidningen.

Åtal mot Think Pink

Den 28 december 2023 åtalades fem personer för grovt miljöbrott, en person för medhjälp till grovt miljöbrott och ytterligare fem för miljöbrott av normalgraden i ett omfattande mål om avfallshantering.

Brottsmisstankarna gäller att företaget Think Pink har dumpat osorterade sopor på ett flertal platser i Sverige, bland annat i Bista industriområde i Bålsta.

Think Pink-härvan har beskrivits som den värsta miljöbrottsskandalen i Sverige på 50 år.

Är på Gran Canaria

När Ena Håbo-Tidningen ringer upp Petri Piiroinen säger han sig vara helt ovetande om något föreläggande.

– Det vet jag ingenting om. Jag har inte fått något föreläggande, säger han.

Petri Piiroinen säger att han är i sin sommarstuga på Gran Canaria och att han ska läsa föreläggandet när han kommer hem. Han är av uppfattningen att det inte är hans ansvar att ta hand om soporna.

– Jag ska inte sanera något. Det får Think Pink göra i så fall. Jag har inte gjort något fel. Jag har inte kört dit soporna och jag har inte gett tillåtelse att tippa. Så det där får någon annan ta hand om, säger han.

Miljöinspektör Leif Markfjärd har en annan syn på saken.

– Vi har gjort en annan bedömning om vem som är ansvarig för att avfallsmassorna kommit dit. Men det betyder inte att vi kan komma att ändra ståndpunkt om vem som är ansvarig och vem som ska göra rättelse. Vi får se om Petri kommer att överklaga beslutet och om överprövande myndighet har en annan bedömning, skriver Leif Markfjärd på e-post till Ena Håbo-Tidningen.

Powered by Labrador CMS