Ställer ut. Sirpa Heed Franti har en utställning på Håbo bibliotek.
Ställer ut. Sirpa Heed Franti har en utställning på Håbo bibliotek.

Blommiga bilder färgar bibblan i Bålsta

Starka färger samt djur- och naturmotiv präglar Sirpa Heed Frantis konst som nu visas på Håbo bibliotek

Publicerad Senast uppdaterad

Utställning

Plats: Håbo bibliotek, Centrumvägen 5, Bålsta

Tid: Under bibliotekets öppettider. Utställningen pågår till den 31 januari.

Vad: Målningar av Sirpa Heed Franti

Sirpa Heed Frantis konst finns nu på en vägg i biblioteket i Bålsta. Alla tavlorna i utställningen är målade i akryl. Samtliga tavlor föreställer också djur, växter och natur. Det är starka färger och kontraster i bilderna som bland annat visar blommor, fåglar, hundar, en sköldpadda och en bläckfisk.

Sirpa Heed Franti bor periodvis på Kreta och det är därifrån mycket av inspirationen kommer. Hon berättar att gryningen och skymningen på Kreta är vacker och att hon försökt fånga det i en målning.

– När man målar där är det så härligt ljus. Det ville jag ta med mig hit, säger hon.

Idén till att ha hundar som motiv fick hon efter att ha sett en gatuhund på Kreta. Sedan har det blivit flera hundtavlor. Sirpa Heed Franti erbjuder sig också att måla av hundar på beställning.

Hon kommer ursprungligen från Finland. Efter att ha bott i Stockholm är Bålsta hennes hemort sedan några år tillbaka. Här har hon dotter och barnbarn som hon ville komma närmare.

När man målar där är det så härligt ljus. Det ville jag ta med mig hit,

Sirpa Heed Franti, konstnär

Målandet är en ganska ny sysselsättning för Sirpa Heed Franti. Ett sinne för färg och form har hon sedan tidigare efter att ha arbetat ungefär 20 år med grafisk formgivning i reklambranschen.

– Men man blir äldre. Reklambranschen är så ytlig, säger hon.

På äldre dagar blev det i stället trädgårdsdesign som blev Sirpa Heed Frantis nya syssla. Det är något hon fortfarande ägnar sig åt. Men som arbetande pensionär är det framförallt måleriet hon nu vill ägna sig åt.

– Jag vill måla mer, säger hon.

Powered by Labrador CMS