José Paredes är chokladmästare på Aronsborg Konferenshotell.

En chokladmästare i action: skapar exklusiva praliner på konferenshotellet i Bålsta

Vad har choklad och konferens för gemensam nämnare? Jo, Aronsborg. På konferenshotellet i Bålsta jobbar nämligen chokladmästaren José Paredes och skapar exklusiva praliner, bakverk och mat till gästerna likväl som till försäljning.

Publicerad

I början av 2000-talet jobbade José Paredes som köksmästare på Aronsborg. På nedre plan låg ett gym och en gymnastikhall som sällan användes.
Den förre köksmästaren tillfrågades om han ville utveckla sin kärlek för choklad och bli chokladmästare. Gymmet på nedre plan skulle byggas om till event court, där gäster skulle kunna göra egna chokladkreationer och laga middag tillsammans som aktiviteter.
– Det var en fantastisk möjlighet som jag såklart tog. Jag har nu varit här i över 25 år och älskar att jobba med choklad som råvara, vilken vi experimenterar med i våra olika måltider, säger han.

"Chokladen går i hjärtat på allt"

När Aronsborg började med chokladpraliner så tillverkades det 5 000 stycken det första året. Idag tillverkas över 120 000 praliner per år.

Chokladen börjar bli synonym med hotellet och gästerna får en incheckningspralin vid ankomsten, chokladlimpa till frukost, praliner eller chokladbräck till fikat och choklad i en mängd andra sammanhang.
– Chokladen går i hjärtat på allt och förekommer i alla former, till alla måltider! Vår filosofi bygger på ”Kärlek, omtanke och choklad” och dessa tre saker inte bara låter fint utan genomsyrar verkligen allt vi gör. Det var omtanke som gav mig chansen att utveckla min passion här och det jag tillagar eller lär ut till gästerna i olika former av choklad, är också kärlek och omtanke, säger chokladmästaren och ler.

Pralinkollektioner efter årstiderna

Event courten används frekvent i konferenssammanhang och kan även abonneras av privatpersoner för matlagning eller pralintillverkning med upp till 72 personer.
– Det är härligt att kunna erbjuda sådana aktiviteter till så många samtidigt! När vi gör praliner i grupp brukar vi belöna den bästa pralinen genom att lyfta den i en av våra kollektioner.Varje år jobbar José Paredes och hans medarbetare med olika pralinkollektioner, kopplade till årstiderna.
– Vi tillverkar totalt runt 25 olika praliner, varav två veganska. Vi har alltid en månadens pralin, och mars månad har vi haft salt caramel.

Satsar lokalt

Man tillverkar också egna teblandningar med choklad; en vit och en mjölkchoklad, har tagit fram en egen Aronsborgs chokladkräm, chokladbräck och ska inom kort introducera en ny chokladbonanza- dessert.
Till Aronsborg kan privatpersoner komma för att äta, men måste alltid förboka då hotellet och restaurangen håller stängt om det inte finns gäster.
– Vi satsar en hel del lokalt, erbjuder choklad, bröd, te och annat till försäljning här för både gäster och allmänhet, säger chokladmästaren.
Hotellet har en egen nattklubb som brukar ha öppet för allmänheten ett par gånger om året. Därtill arrangeras AW, grillkvällar, valborgsfirande och en massa annat.
– Aronsborg ligger väldigt vackert och är ett hotell som andas omtanke och kärlek, något alla vi anställda som jobbat här länge, vittnar om.

Powered by Labrador CMS