
Gårdsförsäljningen blir verklighet på Lillhassla Vingård: ”Milstolpe för oss”
Från den 1 juni 2025 får svenska vingårdar sälja vin direkt till besökare. På Lillhassla Vingård i Mälardalen innebär det inte bara nya möjligheter för försäljning – utan början på en helt ny epok för svensk vinkultur.
I den soldränkta sluttningen i Mälardalen där Lillhassla Vingård huserar, har nyheten om den nya lagen om gårdsförsäljning tagits emot med både glädje och eftertänksamhet. Björn Wollentz, vinmakaren bakom gården, har varit djupt involverad i den statliga utredningen och är tydlig med vad lagändringen innebär:
– Den nya lagen är en milstolpe för oss. Den ger oss möjlighet att skapa en direktkontakt med våra konsumenter och erbjuda en helhetsupplevelse – från vinrankan till flaskan i deras hand.
”Vi har valt att inte hasta”
Från och med 2026 kommer besökare att kunna köpa med sig ett stycke svensk vinodlingshistoria hem. Men Lillhassla Vingård väljer att vänta in rätt ögonblick, snarare än att kasta sig in i försäljningen.
– Vi har valt att inte hasta. Vårt fokus ligger på kvalitet. Våra viner, särskilt Cuvee Carl Nobel, kräver tre till åtta års lagring för att utvecklas fullt ut. Under tiden bygger vi upp besöksupplevelsen så att den speglar vårt hantverk och vår ambition.
För Björn Wollentz handlar gårdsförsäljningen inte bara om att sälja vin – det handlar om att väcka en ny kultur till liv. En svensk vinkultur där besök på vingårdar kan bli lika självklara som turer i franska Bourgogne eller italienska Toscana.
– Den nya lagen är en katalysator för hela branschen. Jag tror vi kommer att få se en blomstrande vinturism och en tydligare regional identitet för svenska viner. Mälardalen kan bli för mousserande vin vad Champagne är för Frankrike.

Med den nya lagen öppnas dörrar som tidigare varit stängda. För Lillhassla innebär det mer än bara försäljning – det betyder friheten att skapa unika, småskaliga buteljeringar och djupare relationer till besökarna.
– Vi har till exempel lagrat en ren Chardonnay på fat sedan 2022 – bara 80 flaskor kommer att finnas. Sådana viner är inte för volymförsäljning, men de kan förgylla upplevelsen för besökaren som söker något extra.
Komplex process
Samtidigt lyfter Björn Wollentz fram vissa hinder som återstår.
– Tillståndsprocessen är fortfarande komplex, särskilt för mindre aktörer. Och skattereglerna borde ses över så att svenska producenter får konkurrensvillkor i nivå med utländska. Men det här är ett steg i rätt riktning, och vi är optimistiska inför framtiden.
Trots farhågor om konkurrens med Systembolaget, ser han snarare synergieffekter.
– Det handlar om olika köpsituationer. Systembolaget är viktigt för distributionen i hela landet, men gårdsförsäljning erbjuder något helt annat – en personlig och minnesvärd upplevelse.
När 2026 närmar sig planerar Lillhassla att expandera upplevelsedelen på gården. Guidad tur, provning av olika årgångar och skördefester är några av idéerna som ska göra vingården till ett kunskapscenter för nordiskt kvalitetsvin.
Och när besökaren till sist får med sig en flaska hem – då hoppas vinmakaren i Häggeby att det är mer än bara dryck de bär med sig.
– Jag vill att de ska känna att de tar med sig en berättelse. Att varje flaska är ett minne, en doft, en känsla från vårt landskap.
Lotta Wallebring
076-345 70 13 lotta@enahabo.se