Vid vägen. VId Kalmarleden i Bålsta ligger gamla gravstenar på hög.
Vid vägen. VId Kalmarleden i Bålsta ligger gamla gravstenar på hög.

Gravstenar på hög väcker känslor i Bålsta

Bålstabon Gunnar Nordin tycker att det är fruktansvärt att det ligger gamla gravstenar på hög vid vägen i Bålsta

Publicerad Senast uppdaterad

Gravstenar hanteras olika

Begravningslagen och kulturminneslagen beskriver hur gravstenar ska hanteras, men tolkningarna och tillämpningarna kan variera. Gravstenar kan bland ann kulturminnesmärkas, återvinnas eller krossas.

Källa: Sveriges Lantbruksuniversitet

Vid Kalmarleden i Bålsta ligger en stor hög med gamla gravstenar, till synes slängda på platsen. Några av gravstenarna är trasiga och andra hela.

Namn och andra inskriptioner finns kvar. Några har kristna kors och några har judiska davidsstjärnor. Allt syns från vägen genom staketets metallnät. Synen har fått Bålstabon Gunnar Nordin att reagera.

– Jag tycker att det är fruktansvärt hur man behandlar gravar, säger han.

”Huller om buller”

Gunnar Nordin tycker att den som har lagt gravstenarna på platsen borde tänka till.

– Så här behandlar man inte livet efter detta. Ska det vara seriöst kunde man i alla fall stapla dem lite försiktigt och inte bara slänga dem huller om buller, säger han.

Det är företaget Bålsta Gravstenstjänst AB som har verksamheten på tomten. När Ena Håbo-Tidningen ringer upp företaget svarar en representant som inte vill ha sitt namn i tidningen. Enligt företaget rör det sig om gravstenar som av olika anledningar inte längre används på kyrkogårdarna och därför måste tas om hand. 

Bålsta Gravstenstjänst har tidigare hyrt mark för gamla gravstenar. Nu ska det byggas på den marken och man tvingades därför snabbt flytta på gravstenarna.

– Vi hade en plats där vår värd inte lät dem stå kvar, säger företagsrepresentanten.

Gravstenar kan på olika sätt återvinnas eller återbrukas men först måste de avidentifieras genom att inskriptionerna tas bort. Bålsta Gravstenstjänst AB skriver senare i ett mejl att företaget har försökt lösa problemet sedan i höstas. Man ska ha försökt ta hjälp av ett annat företag för att flytta och låta krossa de gamla gravstenarna. Det har inte gått.

– Allt har en orsak. Det är heller inte tänkt att högen ska ligga kvar utan vi är i en tvist med företaget som inte slutför sitt uppdrag. Så om du vet något företag som kan hjälpa till med att krossa gravstenarna så tar jag tacksamt emot namnet, skriver företaget i mejlet.

Powered by Labrador CMS