Banankontakt. En skylt med Lasse Åberg-citat i Bålsta centrum är ett exempel på hur kommunen vill uppmärksamma det litterära Håbo.
Banankontakt. En skylt med Lasse Åberg-citat i Bålsta centrum är ett exempel på hur kommunen vill uppmärksamma det litterära Håbo.

Håbo kommun skyltar med sina författare

Tre skyltar med citat från lokala författare finns nu i Håbo kommun. Kommunen uppmanar allmänheten att tipsa om fler författare som borde få skyltar i bygden.

Publicerad Senast uppdaterad

Nu finns det tre skyltar med citat från författare på olika platser i Håbo kommun. Skyltarna ska uppmärksamma det litterära Håbo, och få människor att besöka platser som har koppling till texterna.

Citat. Ur Lasse Åbergs sång 'Banankontakt'.
Citat. Ur Lasse Åbergs sång "Banankontakt".

Den första skylten är placerad med utsikt över Kalmar kyrka. Den står vid gångvägen som går längs Granbacksvägen. Här lyfts ett citat av författaren Anne-Lie Högberg. Nästa skylt är placerad vid Varpsundsbron och har ett citat av Jan Fridegård.

Den tredje skylten står vid bananbänkarna i Bålsta centrum. Lasse Åberg är, vid sidan av sitt övriga skapande, även författare till flera böcker. Men det är texten till sången "Banankontakt" som är citerad på platsen.

Syftet med skyltarna är att lyfta fram att Håbo är en plats där många författare verkar och bor. Placeringen av skyltarna har en koppling till författaren, eller så har citaten en koppling till platsen.

Författarna som fått skyltar i Håbo

Anne-Lie Högberg bor i Bålsta och skriver romaner som ofta är inspirerade av egna upplevelser och släktingars upplevelser. Hon firar i år tioårsjubileum som författare och har avslutat sin sjätte roman.

Jan Fridegård, 1897–1968, var en statarson som främst skrev mer eller mindre självbiografiska böcker. Han skrev även en trilogi som utspelar sig under vikingatiden. Jan Fridegård föddes i Enköpings-Näs men bodde också i Övergran, i Håbo kommun. Därför ser både Enköping och Håbo honom som "sin" författare.

Lasse Åberg är välkänd för de flesta. Mindre känt är att han också är författare till ett flertal böcker. Han listas i databasen Libris som författare, medförfattare eller illustratör, till inte mindre än 58 böcker. Utöver barnböcker har Lasse Åberg bland annat skrivit "Två lösa Boy och Rekordmagasinet" som handlar om uppväxten på 1950-talet.

Skyltarna är de första i projektet Litterära Håbo. Fler skyltar planeras under kommande år. En viktig del av projektet är att få tips på författare och platser från allmänheten. Den som vill föreslå en författare hittar information på habo.se/litterarahabo.

Powered by Labrador CMS