Snart i tv. Kungssalen i Skoklosters slott.
Snart i tv. Kungssalen i Skoklosters slott.

Scener från Skokloster i SVT:s storsatsning

Historiesatsningen ”Historien om Sverige” visas just nu i SVT och på SVT Play. Flera scener i tv-serien är inspelade i Skokloster.

Publicerad Senast uppdaterad

Karl XI våndas över sina studier. Det har man spelat in i Kungssalen

Jessica Söderquist, museichef Skoklosters slott

I Sveriges Televisions stora historiesatsning ”Historien om Sverige” får vi se historiska skeenden från istid till nutid. Några scener i tv-serien har spelats in på Skoklosters slott, rapporterar P4 Uppland.

Museichef Jessica Söderquist hoppas att serien ska väcka svenskarnas intresse för museer och historia.

Historien om Sverige

"Historien om Sverige" visas på söndagar klockan 21.00 i SVT1 samt i

SVT Play.

– Det hade varit fantastiskt att få resa tillbaka i tiden och få se hur dom hade det då. Och det är ju lite av det man försöker gestalta i dom här scenerna också, som har spelats in här. Exempelvis hur Karl XI våndas över sina studier. Det har man spelat in i Kungssalen, säger Jessica Söderquist till P4 Uppland.

Jessica Söderquist hoppas att ”Historien om Sverige” ska leda till ett ökat intresse för historia. Skoklosters slott planerar också aktiviteter som anknyter till tv-serien.

– Vi hoppas att det ska bli en riktig folkrörelse av det här och att det är jättemånga som ska vilja komma till museerna, säger hon till radion.

"Historien om Sverige" är den stora berättelsen om vårt land. Om människorna och krafterna som format det. Serien omfattar den 15 000 år långa berättelsen om det som ska komma att bli Sverige. Tio program skildrar de stora förändringar som Sverige har gått igenom. Allt från naturkatastrofer och dödliga epidemier till krigiska kungar och folkrörelser.

Powered by Labrador CMS