Röda Korsets Secondhandbutiks anställda: (från vänster) Mariette Moberg, Soumaly Chullawichit, Greta Baardsen och Ritva Berglund.
Röda Korsets Secondhandbutiks anställda: (från vänster) Mariette Moberg, Soumaly Chullawichit, Greta Baardsen och Ritva Berglund.

Secondhand – trendig och hållbar shopping

Att handla secondhand är en stadigt växande trend och Röda Korset Secondhandbutik & Café i Bålsta har mer än någonsin att göra.
– I år skänker vi rekordhöga 500 000 kronor till lokala och nationella ändamål vilket är ett kvitto på en markant ökad försäljning, säger Greta Baardsen, butikschef.

Publicerad Senast uppdaterad

 När Ena Håbo-Tidningen besöker Röda Korsets butik och café är kön lång för att komma in i den varma och trivsamma butiken. – Tisdagar är våra bästa dagar då vi öppnar efter helgen och har fyllt på med nya varor, förklarar Greta Baardsen.

Secondhandbutiken har en kafédel och en butiksdel med kläder, accessoarer, tyger, inredning, husgeråd, leksaker och en massa annat.
Secondhandbutiken har en kafédel och en butiksdel med kläder, accessoarer, tyger, inredning, husgeråd, leksaker och en massa annat.

Kunder i alla åldrar

 Från att tidigare haft mest äldre kunder så kommer idag kunder av alla åldrar.
– Jag skulle säga att småbarnsfamiljer är en allt större kundgrupp. Vi har också många äldre men även ungdomar och unga vuxna som handlar. Greta Baardsen startade butiken 2011.
 – Jag ville öppna en secondhandbutik i Bålsta, lade fram min idé för Röda Korset som gillade den och startade sedan butiken med stöd av Röda Korset och startkapital från kommunen, berättar hon. 

Butiken på Stockholmsvägen har en kafédel och en större butiksdel med kläder, accessoarer, tyger, inredning och husgeråd, leksaker och en massa annat.
– Vi är som ett litet varuhus med det mesta för de flesta. Snävare ekonomi för många i kombination med större miljövetenhet gör att fler människor väljer att köpa sånt som redan är tillverkat istället för nytillverkat.

Nöjd Kund. Monica Sörman besöker ofta secondhandbutiken.
– Jag brukar komma in varje tisdag och handla när de fyllt på med nya varor. Här finns fina varor till bättre priser – det är lite som julafton att komma hit, säger hon.
Nöjd Kund. Monica Sörman besöker ofta secondhandbutiken. – Jag brukar komma in varje tisdag och handla när de fyllt på med nya varor. Här finns fina varor till bättre priser – det är lite som julafton att komma hit, säger hon.

"Tack vare givarna att vi finns till"

Greta Baardsen driver verksamheten med fyra anställda och 19 volontärer.
– Vi förundras alla över hur fantastiska människorna är på att skänka till oss. Det är tack vare givarna som vi kan finnas till, säger butikschefen.
Det som skänks sorteras på plats, och det som inte kan säljas hämtar daglig verksamhet i Håbo och kör till återbruket. Textilier, skor och väskor som ska slängas läggs i blå säckar som hämtas av elever från fordonsprogrammet på Upplands-Brogymnasiet och körs till en Röda Korset depå i Uppsala. De transporteras därifrån till Tyskland där allt återvinns till bland annat isoleringsmaterial och byggmaterial.

Secondhandbutiken i Bålsta är öppen tisdag till fredag 11-17 och lördag 11-15.
– Vi får mycket positivt från kunder om att butiken är trivsam och översiktlig. Det är viktigt för oss att hålla det så. Det anses inte längre ofint att köpa secondhand. Det är billigare; man kan fynda och finna unika saker, samt att det är miljövänligare.

Powered by Labrador CMS