”Boule bidrar både socialt och i rörelse”

Under sommarsäsongen så samlas Pro-medlemmar och spelar boule på Hökens grusplan.
– Det är en bra aktivitet för pensionärer som annars ofta blir hemmasittande. Bouleträffarna bidrar både socialt och i rörelse, säger Björn Wallin, tävlingsledare.

Publicerad

Redan en halvtimme innan träningen drar igång så börjar de första spelarna att anlända till Hökens grusplan.

– Vi har 60 medlemmar på telefonlistan men brukar i snitt vara runt 30 deltagande över sammanlagt 40 träningsdagar.

"Väl värt varenda öre"

PRO Boule är enbart för medlemmar inom PRO och kostnaden är 200 kronor i årsavgift. Träningarna sker varje tisdag och torsdag morgon.

– Vår äldste medlem är 95 år. Han tar färdtjänst hit varje träning och säger att det är ”väl värt vartenda öre”, berättar Nils Sedvall, sammankallande i boulekommittén. 

Träningarna pågår mellan klockan 9 och tolv och medlemmarna spelar i 2- eller 3-mannalag. 

– Under hela förmiddagen så tävlar man i samma lag men mot olika motståndare som lottas fram. Det blir fyra omgångar à 30 minuter och så fikar vi däremellan, säger Björn Wallin.

Under ett träningspass som pågår under tre timmar så går de deltagande upp emot 5 000 steg.

– Som sagt, det är värdefull träning såväl fysiskt som socialt och vi har alltid väldigt roligt ihop, säger Björn Wallin.

Jobbar helt ideellt

På vintrarna har medlemmarna möjlighet att träna inomhus i SPF Seniorerna Trögdens innehall, så för de som vill så är det möjligt att hålla träningen igång året om. 
Till träningsmatcherna på Hökens grusplan tar deltagarna med eget fika och sitter tillsammans vid fikaborden utomhus för en paus mellan matcherna.

Motion. Under ett träningspass på tre timmar så går deltagarna upp till 5 000 steg.

– Tyvärr har vi haft en del förstörelse och måste lägga mycket tid och energi på att laga våra utemöbler, det känns tråkigt, säger tävlingsledaren.

Bouleklubben har ingen styrelse utan en kommitté med ordförande, kassör, tävlingsledare och sekreterare. Alla involverade jobbar helt ideellt. Klubben underhåller själva banorna, klubbhuset och utemöblerna. Kommunen äger Hökens grusplan som PRO Boule har skötselavtal på.

– Det är värdefullt för oss att få vara här, men med senaste tidens upprepade förstörelse så tar jobbet aldrig slut, säger Nils Sedvall. 

Laddar för Enakulan

Den 25 juli arrangerar klubben tillsammans med SPF Seniorerna Trögden en stor tävling på Hökens grusplan – Enakulan. Inbjudan går då ut centralt via organisationen i Uppsala och brukar locka över 100 lag från PRO-klubbar i Mellansverige.

– Det är en stor dag som vi alltid ser fram emot. Vi brukar vara runt 300 personer samlande här med domare på plats från Uppsala. Vi håller tummarna för bra väder och hoppas på gott deltagande, säger Björn Wallin.

Powered by Labrador CMS