
De har blåst liv i historiska kvarnen: ”En magisk plats”
Vid Örsundaåns brus i Fjärdhundra har Ibba Andersson och hennes man Staffan Larson blåst liv i en historisk kvarn. Här samsas symfonier med surdegsbröd, kultur med natur – och ett liv där vardag och dröm smälter samman.
1. Vad var det med just Forsby kvarn som fick er att vilja satsa era liv på att rusta upp den och bo där?
– Forsby kvarngård är en magisk plats. Kvarnen ligger skyddad nere i ådalen med Örsundaån brusande strax intill. Det är en historisk mark och det är många innan oss som skapat och präglat miljön runt Forsby kvarn. Vi ser det som en ynnest att få vara en fortsättning på det!
2. Hur är att bo och arbeta på samma plats – i en gammal kvarn mitt i naturen?
– Att bo och arbeta på samma plats blir ett sätt att leva där arbete och fritid smälter samman. När kaféet är öppet tillhör kvarngården inte bara oss utan alla besökare. Energin förändras, det blir liv och rörelse, och efter stängning blir världen liten igen.

3. Vilken konsert eller händelse på Forsby Kvarn har satt sig djupast i hjärtat och varför?
– När vi uppförde Mahlers symfoni nr 4 som är skriven för stor symfoniorkester med ungefär 80 musiker. I kvarnen framförde vi en version med 16 musiker. Musiken skildrar en resa genom livet och döden, med en sista sats som beskriver en himmelsk tillvaro, ofta tolkad som oskuldens eller ett barns syn på paradiset. Kvarnen var fylld till sista plats och allra största delen av publiken hörde verket för första gången. Tystnaden efter att sista tonen klingat ut kunde man ta på, och den stämning som uppstod blev ett minne för livet hos båda publik och musiker.
4. Vad är den största utmaningen med att driva kafé och kulturverksamhet i en så ovanlig miljö?
– Den största utmaningen är inte att driva en verksamhet i den här unika miljön. Den största utmaningen har vi bakom oss och den var att restaurera kvarnen och att i den bygga ett fungerande restaurangkök! Kvarnmiljön i sig är en tillgång för både kafé- och konsertverksamheten.
5. Hur påverkar årstiderna livet och arbetet i kvarnen – har ni en favoritmånad där?
– Högsommaren är en intensiv tid med många besökare i kaféet och på konserterna. Det är mycket jobb, men det ger också mycket tillbaka i form av uppskattande besökare! Våren och hösten är förstås lugnare då vi har mer tid för samtal med våra gäster, men med det sagt, alla månaderna har sin charm. På vintern har vi stängt och vi brukar säga att vi lever som björnarna: då går vi i ide!
6. Om ni fick bjuda in vilken artist som helst i världen att spela i kvarnen – vem skulle det vara och varför?
– Vi bjuder alltid in dom artister vi helst vill ha!
7. Vilket är ert mest oväntade minne från tiden med Forsby Kvarn?
– När en påkörd häger, efter stängning, stod i dörröppningen till kaféet som för att be om hjälp. Vi gav den mat -upptinad bläckfisk- och vatten. När den ätit begav den sig till den japanska rönnen och i skydd av den tillbringade den natten där, ståendes med huvudet böjt under ena vingen. Morgonen därpå var den borta.

8. Vad hoppas ni att besökare tar med sig efter en dag hos er – förutom kanske en bulle?
– Att man upplevt en stämningsfull och vacker miljö, fått nåt gott att äta och en god samvaro med sitt sällskap eller sig själv.