Chefar. Anna Holmström, näringslivschef i Enköpings kommun.
Chefar. Anna Holmström, näringslivschef i Enköpings kommun.

Enköping expanderar som logistikläge: "Strategiskt"

Enköping får fler anläggningar inom lager och logistik. Anna Holmström, näringslivschef i kommunen, är positiv och hoppar att fler människor också ska vilja bosätta sig i Enköping.

Publicerad

Enköping som logistikläge

Vid den östra infarten till Enköping i nära anslutning till E18 och väg 55, håller ett nytt område på att växa fram med fokus på lager och logistik.

Sedan tidigare finns till exempel restauranggrossisten Martin & Servera och Coops fryslager.

I år blev två nya logistikanläggningar färdiga. Panattoni har en anläggning norr om E18 på 68 000 kvm och Genestas anläggning, söder om E18 är på 80 000 kvm. Vilka företag som ska använda anläggningarna är ännu okänt.

Advania har i november börjat bygga sin anläggning för återvinning av it-utrustning. Den ska bli klar 2025.

Logicenter har sin anläggning på norra sidan av E18. Logicenter har skrivit ett hyresavtal med företaget Jobman som tillverkar arbetskläder. Jobman planeras flytta in det första kvartalet 2024.

Enköping gör skäl för sin kommunslogan Sveriges närmaste stad. För företag med ett stort antal lastbilar som ska lasta och lossa varje dag spelar avstånden roll. Kortare avstånd ger lägre bränslekostnader.

– Enköping har ett strategiskt läge, säger Anna Holmström, näringslivschef i Enköpings kommun.

I år blev två nya logistikanläggningar färdiga. Panattoni har en anläggning norr om E18 på 68 000 kvm och Genestas anläggning, söder om E18, är på 80 000 kvm. Sedan tidigare finns stora företag som Martin & Servera och Coop etablerade och ytterligare logistikanläggningar är planerade.

Brett näringsliv

Anna Holmström säger att hon är mycket glad åt nya företagsetableringar. Men kommunen har inte själv något mål att just bli en plats för logistik. Det finns också andra typer av företag i kommunen, till exempel inom lantbruk och livsmedelsproduktion.

– Vi vill ha ett brett näringsliv. Det ger en trygghet i svåra tider, säger hon.

Att Enköping har nära till andra orter gör också att det är lätt att pendla. Det är 5 246 personer som pendlar till arbeten i Enköpings kommun. Detta är på gott och ont. Företagen betalar ingen kommunalskatt så för att få skatteintäkter krävs det att människor också väljer att bo i Enköping.

– Vi behöver jobba med att få folk att både bo, jobba och leva här. Då behövs det också bostäder, skolor och bra kultur- och naturupplevelser, säger Anna Holmström.

Powered by Labrador CMS