
Fabian frestar med färskt fika till firandet
Vad vore julen utan alla bakverk? Fabian Flink i Enköping är en av de bagare som nu knådar saffran och vört.

I skyltfönstret hänger julgranskulor och pepparkakshjärtan. På väggen sitter Fabian Flinks gesällbrev och diverse diplom han har fått som bagare. En dam kommer in och köper saffranshjärtan och vörtfrallor. Hjälpverksamheten Matbryggan stannar till och hämtar en kasse överblivet bröd.
Julen innebär mer jobb och mer intäkter för Fabian Flinks Brödbod i centrala Enköping.
– Julveckan är årets bästa vecka, säger Fabian Flink.
Han berättar att sortimentet utökar med 30 procent under julen. Till och med lucia är det mycket olika sorters saffransbröd. Sedan är det mest det traditionella vörtbrödet som efterfrågas. Det finns också pepparkakor förstås samt engelska fruktkakor och den tyska motsvarigheten, stollen.
Men julen i sin helhet är inte den försäljningsmässigt bästa perioden. Det är för många röda dagar som försvinner. Bäst på året är perioden kring fettisdag då alla vill ha semlor. Men semlor går att få redan nu i en juligare variant, saffranssemla.
Fabian Flink beskriver sitt bageri som klassiska bakverk i hög kvalitet.
– Vi har kvalitetsmedvetna kunder. Lite högre kvalitet och lite högre priser, säger han.
Fabian Flink menar att mycket av pengarna som kommer in i verksamheten också stannar lokalt. Bageriet köper sina ägg från Landsberga gård och försöker också att köpa tjänster från lokala företag.
Fabian Flink kommer från Sigtuna och det var bara en slump att hans verksamhet hamnade i Enköping. Det blir i januari 18 år sedan han tog över brödbutiken som funnits på samma ställe i Enköping sedan 1970-talet. Den dåvarande ägaren skulle flytta till Gotland och hade inte lyckats sälja verksamheten. Fabian Flink tog då tillfället i akt.
Lokalerna byggdes om 2008 med de få kafébord som nu finns. Innan dess var det en renodlad butik. När Fabian Flink tog över hade verksamheten en omsättning på 1,5 miljoner. Nu är omsättningen cirka 7 miljoner och företaget sysselsätter åtta heltidsanställda.
– Det är en utmaning att producera så mycket mer på samma yta. Det är det här vi har att förhålla oss till, säger han.