Komplett korg. Mjölk, ägg, mjöl, kött, honung, äppelmust och pumpor från Resta gård.
Komplett korg. Mjölk, ägg, mjöl, kött, honung, äppelmust och pumpor från Resta gård.

Hela kostcirkeln i korgen på Resta gård

Att handla lokalt går utmärkt för den som har nära till Resta gård. Här finns en stor bredd av matvaror och allt är ekologiskt.

Publicerad Senast uppdaterad
Bygdens boskap. Ko av rasen Jersey gosar med Anna Hane på Resta gård.
Bygdens boskap. Ko av rasen jersey gosar med Anna Hane på Resta gård.

Resta gårdsbutik fyller tio år i år. Det firades nyligen med en halloween-fest där det serverades mat från gården. Gårdsbutiken erbjuder annars möjligheten att äta eller köpa med sig mat från gården under varje helg bortsett från midsommar.

Mjölk och andra mejeriprodukter går att köpa med självbetjäning alla dagar, dygnet runt, i den lilla mjölkboden.

– VI har mjölk som vi förädlar. Vi gör mjölk, fil, yoghurt, grädde och smör, säger Anna Hane som driver gården tillsammans med sin man.

Strax bredvid mjölkboden står några kor och råmar. Gården har ungefär 100 nötboskap.

– Djuren ska ha det naturligt. Vi har en hög djurvälfärd. Allt ska vara kravmärkt. Mjölkkorna får ha kalvarna vid sin sida, säger Anna Hane.

Krav-märkt

Krav är Sveriges mest kända hållbarhetsmärkning för mat. Krav-märkt mat är ekologisk, men har dessutom extra höga krav för biologisk mångfald, mindre klimatpåverkan, god djurvälfärd och bättre arbetsvillkor för anställda.
Källa: krav.se

I närheten finns också en inhägnad med grisar som bökar i jorden. De har flyttats närmare på grund av den afrikanska svinpesten. Besökare på gården får i vanliga fall gärna gå in och klappa djuren, men det är inte tillåtet nu på grund av smittrisken.

På väg till gårdsbutiken syns också får, vilka är ungefär 200 på gården. Ytterligare djur som ger mat på gården är bin och höns. Förutom djuren finns även spannmålsodling, äppelodling, och grönsaksodling.

Gårdsbutiken håller till i en gammal kvarn. Här säljs alltså mjölkprodukter, ägg, mjöl, kött, honung, äppelmust och grönsaker från Resta gård. Utöver att köpa med sig mat finns även möjligheten att äta eller fika på plats. Exempelvis går det att få nygräddade belgiska våfflor vilka, så när som på saltet, helt är gjorda på gårdens råvaror.

Det hela startade med att Anna Hane och hennes man skaffade grisar för husbehov.

– Vi började att producera till oss själva. Men en gris kan få tio kultingar som växer upp till stora grisar. Till slut tänkte vi att det här kan vi omöjligen äta upp själva, säger Anna Hane.

Vårt mål är att inspirera andra.

Anna Hane, jordbrukare

Gårdsbutiken lockade först vänner och bekanta. Sedan blev besökarna fler och fler. Det finns nu anställda som sköter försäljning och servering i gårdsbutiken.

– När jag behöver energi går jag till butiken. Då träffar jag gäster som berättar om sina smakupplevelser. Man blir glad och stolt. Man kommer ihåg varför man gör det här. Det är mycket jobb, säger Anna Hane.

Hon upprepar flera gånger att det som görs på Resta gård på många sätt är unikt. Men så borde det inte vara, tycker hon.

– Vårt mål är att inspirera andra. Jag önskar att jag hade fler konkurrenter. Jag hade hoppats på fler gårdar men jag ser inte en sådan trend, säger Anna Hane.

Powered by Labrador CMS