Hela Människan Enköping tackar staden och dess invånare för allt stöd till det nya taket. Från vänster: Richard Kling, Marika Englundh och Peter Ulveström.

Insamlingar gav nytt tak till RIA: "Hjärtevärmande"

Med nytt tak över huvudet kan Hela Människan Enköping nu fortsätta driva härbärget i Enköping.
– Tack vare privatpersoners och föreningars insamlingar i Enköping så kunde vi laga taket och fortsätta driva vår verksamhet, säger Peter Ulveström, verksamhetsansvarig.

Publicerad

För ett par år sedan fick Hela Människan Enköping veta att taket till härbärgets hus var fuktskadat. När man började riva det i somras visade sig skadorna vara mycket mer omfattade än man trott. Hela taket behövde bytas ut och fukt hade också krupit ned i väggarna.
– Fler och fler skador upptäcktes i takt med rivningen och det såg oerhört dystert ut. Men tack vare alla fantastiska invånare och föreningar så fick vi in tillräcklig med pengar för att kunna lägga nytt tak.

"Barskrapade men tacksamma"

Peter Ulveström berättar att när Enköpingsborna fick höra om Hela Människan Enköpings behov av hjälp för ett nytt tak så swishade folk allt ifrån 25 upp till 10 000 kronor, en summa som slutgiltigt landade på runt 100 000 kronor.
– Det var så hjärtevärmande att se och känna deras engagemang! Hela Människan har enheter i hela Sverige och när jag var på möten med dem och berättade hur Enköping reagerar och agerar så häpnade de. Enköping är verkligen unikt!
Den totala kostnaden för det nya taket blev över 800 000 kronor, en hel del mer än vad den första offerten visade på 370 000 kronor.
– Tillsammans med kommunens, kyrkornas och andra sponsorers årliga anslag, den ideella insamlingen och härbärgets egen buffert så slapp vi låna pengar. Det var skönt men nu står vi barskrapade. Det känns lite oroligt men vi är samtidigt så tacksamma att ha tak över huvudet och att vi kan fortsätta driva verksamheten som vanligt.

"Vill lyfta och hylla allt det fina som Enköping gör"

Fukten från taket hade spridit sig ned i väggarna på två ställen och man har nu tagit bort fasaden och öppnat upp två spalter som nu luftar och förhoppningsvis torkar upp.
– När det blir riktigt kallt ute får vi det rejält kyligt inne, men kylan tar vi, bara det torkar upp. Det verkar gå åt rätt håll så vi håller tummarna för att vi bara kan spika igen spalterna i vår, säger verksamhetsansvarig.

Hela Människan Enköping har nio sovplatser i huset och nu när vintern anlänt så ökar den nattliga beläggningen.
– Vår verksamhet betyder mycket för många människor i utsatta situationer. Det känns bra att vi kan fortsätta finnas där för dem. Och vid vår sida har vi flera andra som stöttar, inte minst flera av stadens restauranger och konditorier.
Mousa Eliya som äger och driver Grekiska Grill och Bar i Enköping bjuder i år in härbärgets gäster på julmiddag.
– Det betyder mycket för oss! Därtill så bjuder Tottes in våra gäster en kväll på fika och klippning – en härlig stund med mycket skratt!
Hela Människan Enköping är stolta och tacksamma för alla som bidrar i smått som stort för att hjälpa.
– Vi lever i en värld med krig och våld men också mycket gott. Vi vill verkligen lyfta och hylla allt det fina som Enköping gör!

Powered by Labrador CMS