Simon Axelsson ( i stolen) spelar och umgås med några av ungdomarna när fritidsgården öppnade under jullovet.

Meningsfull mötesplats för ungdomar: ”Smyger i gång”

Den nya fritidsgården på Fanna IP öppnade på jullovet på initiativ av Simon Axelsson, elevcoach, och Fanna Bollklubb.
– Jag har länge velat göra detta och det känns fantastiskt att nu kunna erbjuda ungdomar en trygg plats med vuxennärvaro, säger Simon Axelsson.

Publicerad

Den nya fritidsgården i Bergvreten slog för första gången upp sina dörrar förra onsdagen den 3 januari och kommer till en början att vara öppen fredagar mellan klockan 18 och 22.
– Vi smyger i gång så och hoppas sedan kunna utöka öppettiderna vartefter. Fanna IP är en perfekt lokal med möjlighet att umgås, spela pingis, tv-spel och en massa annat. Vi har även en kiosk där man för en mindre slant kan köpa fika och annat smått och gott, säger han.

Simon Axelsson jobbar nära ungdomar och vill med fritidsgården bidra med en meningsfull plats för dem efter skoltid och samtidigt arbeta förebyggande för ett tryggare samhälle.

En del av ett förebyggande arbete

Simon Axelsson jobbar nära ungdomar som elevcoach på Bergvretenskolan samt att han är ledare i Fanna BK. Han har länge drömt om att öppna en fritidsgård.
– Ungdomarna måste kunna ha en plats att hänga och umgås på, med vuxennärvaro. Behovet är stort vilket bekräftas av mycket av det som händer i vårt samhälle. Det har varit stökigt i flera delar av Enköping med skadegörelser och inbrott och att öppna en fritidsgård här en del av ett förebyggande arbete med vuxennärvaro och en meningsfull mötesplats efter skoltid för ungdomar.
Tack vare samarbetet med Fanna BK och ordförande Jeanette Kallin så kunde fritidsgården öppnas i klubblokalen och till våren kommer den att få tillgång till fotbollsplaner och sporthall.

"Vi måste alla hjälpas åt"

Fritidsgården har inlett ett samarbete med kommunen och fått värdefull hjälp av några privatpersoner och företag som ideellt hjälper till med ”bra-att-ha-grejer” till verksamheten.
– Fanna BK:s enda krav för att vi ska kunna bedriva fritidsgården är att föreningen inte ska gå i förlust och vi har därför öppnat upp en dialog med kommunen i hopp om ekonomiskt stöd. Vi hoppas att kommunen tar sitt ansvar och att vi alla hjälps åt för att det ska fungera – det gynnar både för våra ungdomar och samhället i stort, säger Simon Axelsson.

Alla ungdomar är välkomna

Fritidsgården öppnade under jullovet och planen är nu att stegvis utveckla den utifrån behov och möjligheter.
– Det kändes viktigt att äntligen komma i gång. Många pratar och tycker mycket. Nu gör vi något och hoppas vi får med oss andra som inser värdet av fritidsgården.
Bara en halvtimme efter att fritidsgården slogupp sina dörrar öppningen så befann sig runt 15 ungdomar där.
– Det var en bra start och jag vill verkligen betona att ALLA ungdomar är välkomna hit, inte bara de som bor i området.

Powered by Labrador CMS