Buss på. UL:s bussar. Arkivbild.
Buss på. UL:s bussar. Arkivbild.

S-politiker vill se buss som standard

Socialdemokraterna i Enköping vill att kollektivtrafik ska vara förstahandsvalet för tjänsteresor men majoriteten tycker annorlunda

Publicerad

Enköpings kommuns resepolicy är från 2014 och där framgår det att kollektivt resande ska vara förstahandsvalet för alla tjänstepersoner och förtroendevalda inom kommunen.

Det återspeglas inte i reglerna för reseersättning, menar Socialdemokraterna. Frågan debatterades i kommunfullmäktige den 12 mars.

– Det är krångligt med buss. Kvitto eller biljett ska skickas in om utlägg ska ersättas. Med bil är det bara att skriva in antal kilometer och klicka på en knapp så är det klart, sa Johan Engvall (S), i kommunfullmäktige.

Socialdemokraterna jämför situationen med region Uppsala där de förtroendevalda får ett företagskort för resor med UL. Johan Engvall la till att det så klart bara går att åka buss när det är möjligt. Själv kunde han inte åka buss till kommunfullmäktigemötet eftersom det inte gick några bussar hem vid tiden då mötet beräknades sluta.

Johan Engvall menade vidare att kommunen har som mål att vara klimatneutral till 2030 och att det då krävs åtgärder för att minska utsläppen från transporter.

Kenta Hällbom, Miljöpartiet, menade däremot att det inte var rätt tidpunkt att ändra reglerna. Han ansåg att frågan kunde vänta.

– Arvodesreglerna behandlar vi inte under mandatperioden utan de tar vi inför nästa mandatperiod. När vi kommer dit ska vi ta upp det och reglera det bättre, sa han.

Socialdemokraternas motion om att införa kollektivtrafik som standard för reseersättning avslogs i kommunfullmäktige.

Powered by Labrador CMS