
Tullens Grönska – där drömmen slog rot
På Tullens Grönska utanför Enköping har Ellen Fischer Lundin förverkligat sin dröm – en gård med småskalig odling där hållbarhet, handkraft och rena råvaror står i centrum.
– Jag använder inget jag själv inte vill ha i mina barns mat, säger hon.
På en gård utanför Enköping, långt ut på landet bland skog och fågelkvitter, har Ellen Fischer Lundin hittat hem. Tillsammans med maken Micke och deras två barn flyttade hon våren 2023 in på gården i Bred, Sparrsätra – ett ställe med snickeri, sågverk, växthus, jordkällare och odlingsbar mark.
Ett hantverk - från jord till bord
– Det var mitt i vintern, snön låg djup när vi kom på visning. Men vi såg direkt att det här var vår plats. Här skulle vi leva det liv vi längtat efter – enkelt, hållbart och nära naturen.
Tullens Grönska är idag en småskalig grönsaksodling där allt sköts med handkraft och med hjälp av två små traktorer. Det är ett hantverk från jord till bord.

Ellen, som tidigare var byggnadsingenjör, sadlade om efter att ha utbildat sig inom småskalig grönsaksproduktion. Drömmen om att odla sin egen mat – på riktigt – har nu blivit hennes heltidssyssla.
Odlingen är inte KRAV-certifierad, men metoderna är genomtänkta, naturliga och skonsamma. Gårdens egna höns och grannens getter och hästar bidrar med gödsel som sprids för hand. Bekämpningsmedel används aldrig. Här råder sunt förnuft och ett tydligt mål: att skapa mat som är bra för både kroppen, jorden och framtiden.
– Jag vill veta vad jag äter, var det kommer ifrån, och kan jag odla det själv gör jag hellre det.
Prenumeration på grönsakskassar
Redan i Sollentuna, där de tidigare bodde, började Ellen odla för att komma närmare maten och årstiderna. Målet var en måltid i veckan under sommaren helt från egna skördar. Idag äter familjen sin egenodlade mat varje dag, året om – från potatis, lök och kål till hemgjord tomatsås och färska ägg från gårdens 40 höns. Genom att arrendera ut jakträtten på markerna får de även vildsvinskött i utbyte.

Tullens Grönska odlar ett brett urval av grönsaker på två odlingsytor – 700 respektive 1 000 kvadratmeter – och i ett 170 kvadratmeter stort växthus. Här växer allt från sallad, morötter och betor till tomater, aubergine och färskpotatis. För den som vill smaka finns möjligheten att prenumerera på grönsakskassar, antingen i 10 eller 15 veckor, med start i juni. Kassarna följer säsongen – från vårens första knipplök och rädisor till sommarens och höstens fylliga skördar.
– I år är första gången jag jobbar heltid med odlingen, och det är fullt upp. Jag hade aldrig klarat det utan Micke som hjälper till två dagar i veckan, praktikanter, vänner och familj.
"Härligt lokalpatriotiska"
Försäljningen sker bland annat i den egna gårdsbutiken som är öppen varje onsdag och lördag, samt via REKO-ring i Enköping och Västerås. Ellen står dessutom varje torsdag vid butiken Pepparrotsstaden i Enköping med start i juni. Den som inte har vägarna förbi kan även handla småplantor och annat via hennes webbshop.

Tullens Grönska är en del av Fjärdhundraland och deltar i evenemang som Rebusrundan och Tuva och Täppa. Då fylls gården av nyfikna besökare – ibland över hundra på en dag.
– Det är så roligt att se hur många som är nyfikna på vår livsstil och på maten vi odlar. Företaget Granngården var nyligen här, grillade hamburgare i trädgården och gick igenom odlingarna. Jag tror verkligen på det lokala och Enköpingsborna är härligt lokalpatriotiska. Vi får många glada hej och tillrop som betyder massor för oss!
Här, mitt i grönskan, växer inte bara mat – utan också gemenskap, nyfikenhet och hållbara drömmar.
