Sörjd och saknad. Ljus och blommor på Stortorget i Enköping efter mordet.
Sörjd och saknad. Ljus och blommor på Stortorget i Enköping efter mordet.

Utredning pågår om morddrabbat boende

Den 17 november har det gått ett år sedan en ung anställd mördades på ett LSS-boende i Enköping. Utredningen om företaget begått något brott pågår fortfarande.

Publicerad
På plats. Polis utanför boendet dagen för mordet.
På plats. Polis utanför boendet dagen för mordet.

En 21-årig man dömdes tidigare i år för mordet på en 19-årig anställd på ett LSS-boende i Enköping. Påföljden blev rättspsykiatrisk vård.

Domen innebär inte att själva händelsen är färdigutredd. Inspektionen för vård och omsorg har två "tillsyner" med anledning av mordet. Dels på LSS-boendet i Enköping men även en tillsyn av den psykiatriska vården på samma ort. 

– Då det är pågående tillsyner kan vi inte gå in på närmare detaljer utan får återkomma när beslut är fattat, meddelar Hanna Fellenius, pressekreterare på Ivo.

Det pågår också två olika utredningar inom ramen för Arbetsmiljöverket.

Den ena frågan handlar om företaget som driver LSS-boendet, Serigmo Care, gör tillräckligt mycket för att förhindra att något liknande ska kunna inträffa igen i framtiden.

LSS-mordet i Enköping

Den 17 november 2022, några månader efter att hon tagit studenten, blev en 19-årig kvinna knivhuggen till döds på sin arbetsplats där hon börjat arbeta några veckor tidigare.

Den 13 februari 2023 dömdes en 21-årig man till rättspsykiatrisk vård för mordet. Vid tiden för mordet vårdades han på det LSS-boende där mordoffret arbetade.

Frågan som kvarstår är om företaget som driver boendet; Serigmo Care, gjort något fel. Arbetsmiljöverket och Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, utreder fortfarande frågan.

– Det handlar om hur man arbetar med riskbedömningar och har ett systematisk arbetsmiljöarbete, säger Marie Juhnestam-Bimer, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket.

I skrivande stund gäller ett föreläggande om vite. Det innebär att om företaget inte tar fram en handlingsplan för att förebygga att de anställda skadas i arbetet måste företaget betala 100 000 kronor.

Den andra utredningen inom Arbetmiljöverket handlar om frågan huruvida ett arbetsmiljöbrott ligger bakom att kvinnan mördades. Den frågan har Arbetsmiljöverket överlämnat till en åklagare som nu undersöker det. Det är komplicerat.

– Det är en sak om man skadas av en maskin. Det är en annan sak att jobba med andra människor som har funktionsnedsättningar. Då blir arbetet mer komplext, säger Marie Juhnestam-Bimer.

Det berörda LSS-boendet är Munksundets gruppbostad som drivs av företaget Serigmo Care. Charlotte Högman, vd på Serigmo Care, vill inte kommentera frågan utan hänvisar till företagets advokat, Göran Smedberg på Astra Advokater i Stockholm.

– Inställningen från företaget är att man förnekar brott, säger Göran Smedberg.

Det har i efterhand anmälts till Arbetsmiljöverket att det inträffade en sorts knivhot inne på det berörda LSS-boendet tio dagar innan mordet. En boende tog då upp en kniv, riktade den mot sin egen hals och sa:

– Du vet att jag kan döda va?

Powered by Labrador CMS