Äppelodlare. Säby Frukt och Lantbruk är en av Mälardalens största äppelproducenter. Gården drivs av (från vänster) Peter, Camilla och Jakob Sivander.

Äpplen – så kan de förvaras och tillagas

Många har äppelträd i sina trädgårdar och i år dignar de av de smakfulla röda och gröna frukterna. – Vi har stora kylar som vi förvarar äpplena i men för privatpersoner kan det vara svårt att veta hur man bäst kan förvara dem och vad man kan göra med all frukt, säger Peter Sivander på Säby Frukt och Lantbruk

Publicerad

Säby Frukt och Lantbruk i Veckholm är Mälardalens största äppelproducent som i år räknar med en skörd på ungefär 300 ton äpplen.

– Regnet har varit en katastrof för spannmålsodlingen men desto bättre för äpplena som växer sig både stora, fina och goda, säger Peter Sivander som driver gården tillsammans med sin fru Camilla och sin yngsta son Jakob.

2019 investerade de i stora kylar som håller stadiga 2 grader, samt en förminskad syrenivå (från normalt 21 till 1,5 procent) för att stanna av mognadsprocessen av äpplena.

Vi har några riktigt gamla träd kvar, men har genom åren planterat många nya. Våra största och mest populära sorter är Ingrid-Marie och Aroma

– Kylarna har hjälpt oss att förlänga vår säsong och gjort det möjligt att lagra och sälja våra äpplen fram till runt slutet av april, början på maj. Tanken är att vi på sikt ska kunna ha äpplen året om.

Men alla har ju inte möjlighet att förvara sina äpplen i kylar eller svala förråd, vad kan man då i stället göra?

– Förr hade man ju ofta matkällare och svala förråd, vilket inte många har idag. Men man kan exempelvis köpa på sig kylväskor och förvara äpplena utomhus i dem. Det går bra att ställa dem på balkonger eller uteplatser. Ofta används äpplen i pajer och bakverk men man kan med fördel också koka chutney, mos, eller torka skivor av äpplena i ugnen, och äta som snacks, säger Peters fru, Camilla Sivander.

Att musta äpplen är också en bra idé om man har mycket frukt, och något som blivit alltmer populärt.

– Vi investerade i ett eget musteri förra året och tillverkar egen helt naturlig och osötad must på flera av våra sorter. Många ringer oss och undrar om de kan musta sina äpplen hos oss. Det kan man tyvärr inte i nuläget men det är något vi kikar på att kunna erbjuda framöver, säger Peter Sivander.

I stället föreslår han att man kan kontakta Nibble Gård i Kungshusby och Kvarn-Nibble Gård i Bro om man vill musta sina äpplen.

15 sorters äpplen

På familjegården i Veckholm odlar man runt 15 olika sorters äpplen, varav flera unika sorter, på ungefär 12 hektar (en fotbollsplan är cirka 0,7 hektar). Kommersiell odling av äpplen har drivits på gården sedan starten 1897.

– Vi har några riktigt gamla träd kvar, men har genom åren planterat många nya. Våra största och mest populära sorter är Ingrid-Marie och Aroma.

Äpplen har de senare åren blivit en alltmer uppskattad frukt, och då framför allt de röda äpplena.

– Vi odlar äpplen av olika textur som är både söta och syrliga – allt för att tillfredsställa allas olika tycken och smaker. Våra äpplen av toppkvalitet levereras till bland annat Ica, Coop och Martin och Cervera i närområdet. Säby Frukt och Lantbruk säljer även sin must till livsmedelsbutiker och den serveras på olika restauranger i glasflaskor.

– Vi satsar så klart hållbart och sorterar och paketerar våra äpplen samma dag för att dagen efter levereras i egen lastbil direkt till kund, säger Peter Sivander.

Powered by Labrador CMS