Gott med julens guld. Perry Meison och Rasha Deeb visar upp några av Ica Maxi Enköpings egna saffransbak,

Nu sprider sig juldoften över Enköping – saffransmagi på Ica Maxi: ”40 000 lussekatter” 

När mörkret faller allt tidigare och kylan biter sig fast, värms Ica Maxi Enköpings bageri av ugnar som går för högtryck. Här börjar det dofta jul redan i mitten av november. ”Under sex veckor bakar vi upp mot 40 000 lussekatter”, berättar bagerichefen Perry Meison. Vi hängde med bakom kulisserna där plåtar med gyllengula bullar radas upp.

Publicerad

Saffran är för många julens själ, och både Perry och kollegan Rasha Deeb spricker upp i leenden när kryddan kommer på tal.

– Jag älskar verkligen saffran – utan saffran ingen jul! säger Perry.

Degjobb. Måndagsdegen som ger över 3 000 bullar och längder. Rascha Deeb knådar och vänder degen innan den kavlas ut ut i en maskin.

Min favorit i år är bullen med toscafyllning och mandel. Stor, hög, fantastisk saffranssmak och en ljuvlig fyllning – en riktig favorit!

Även om lussekatterna är storsäljaren är det saffransbullarna som ligger Perry varmast om hjärtat.

– Min favorit i år är bullen med toscafyllning och mandel. Stor, hög, fantastisk saffranssmak och en ljuvlig fyllning – en riktig favorit!

Saffran lyfter också många smaker, menar han: tosca, mandelmassa, hasselnötter, apelsin, russin och till och med hallon.

Med säker hand snurrar Rasha Deeb ihop bullarna.

Parallellt med bullarna bakar bageriet även bland annat munkar, kakor, muffins, pavlova med saffran, och – för första gången – ett saffranslevain. – Det är otroligt gott med lite halvsmält smör på. För oss är saffransbaket mer än bara recept, det är ett hantverk, säger Rasha med stolthet i rösten.

Kryddan som förtjänar respekt

Saffran är världens dyraste krydda och kan kosta tiotusentals kronor per kilo.

– Man måste inte välja den dyraste, men kvaliteten gör skillnad, förklarar Perry. Vi bakar enorma volymer här och kan inte använda det finaste persiska saffranet – men våra bullar ska smaka saffran, och det gör de.

Mer om saffran

Världens dyraste krydda: Saffran kostar ofta tiotusentals kronor per kilo. Ett vanligt konsumentpris landar på 50 000–80 000 kr/kg, beroende på ursprung och kvalitet.

Arbetskrävande skörd: Varje blomma ger bara tre trådar, som plockas för hand. Det krävs runt 75 000 blommor för ett halvt kilo saffran.

300 ton saffran: Varje år produceras runt 300 ton saffran. Iran står för störst del av produktionen.

Historiskt och kulturellt värde: Saffran har odlats och använts i mer än 3 000 år, bland annat i gamla civilisationer som de persiska, grekiska och egyptiska.

För sömn och välbefinnande: Kan förbättra sömnkvalitet, minska stress och bidra till bättre humör. Är dock giftigt i större mängder (1,5 gram är den högsta rekommenderade dagliga dosen). 

Källor: Holistic, Saffronbest.com och Wikipedia

Rasha delar några tips för att lyckas med saffransbaket hemma:

– Snåla inte på saffranet. Ha i lagom med mjöl och överarbeta inte degen. Den ska vara fluffig, inte kompakt.

Ett tajt team bakom julens dofter

Bakom allt det goda i bageriet står ett team på sju bagare – ett gäng som älskar sitt jobb.

– Vi har uppdaterat de flesta recept och bageriet går bättre än någonsin. Det är tack vare vår fantastiska personal, säger Perry. När julstress och mörker tränger sig på finns det en plats där värmen alltid är på. I bageriet på Ica Maxi Enköping fortsätter de saffransgula degarna att växa – och med dem julkänslan. För här bakas inte bara bröd, här bakas traditioner och doft- och smakminnen för livet.

Saffransmunkar.

Perry tipsar:

Vill man ”hotta” till en lite torr lussekatt, så värm den lite i micron och bred på en klick gott smör. ”Det gjorde jag som barn och det gör jag än i dag. Väldigt gott!”.

Mjuk saffranskaka.
Powered by Labrador CMS