Ökande intresse. Felicia Meechamnan Johansson, 7 år, klättrar lätt och snabbt upp för väggen. Hon säkras av sin pappa Christer Johansson. Till vänster Marie Andersson som är ordförande i växande Enköpings Klätterklubb som har 5-årsfirande i vår.

Enköpingsklubben som är på väg mot höga höjder

Enköpings Klätterklubb firar fem år i sina ”nya” lokaler och intresset är stort för klubben. ”Vi har runt 430 medlemmar och träningsgrupper sex dagar i veckan”, säger Marie Andersson, ordförande.

Publicerad

Den 25 augusti 2010 etablerades Enköpings Klätterklubb och man köpte inventarierna från Risset som tidigare drivit bland annat klätterverksamhet i en lokal i Hamnverken. Föreningsverksamheten drog gång i samma lokal som Risset och flyttade 2019 till en större lokal i samma hus.

– Det blev en välbehövlig och mycket positiv förändring och utveckling av klubben, säger Marie Andersson.

Större lokal med faciliteter

Tidigare hade klubben nio rep uppe, nu, i den 600 kvadratmeter stora lokalen, har man 21 rep med toppankare och leder av flera olika svårighetsgrader. 

Medlemmar även utifrån. Klätterklubben i Enköping har vuxit stadigt de senaste tio åren med medlemmar även från Bålsta, Uppsala och Västerås.

Det finns även ett välutrustat gym, en stor bouldersektion samt ett kök/mötesrum som frekvent används både i lunch, mötes- och kalassammanhang.

Klättring är en tillitssport som i Enköping riktar sig främst till barn och ungdomar.

– I klättring bygger vi team och en stark vi-känsla. Yngre barn säkras oftast av en förälder eller annan vuxen och när de kommer upp lite i ålder (13 år) lär de sig säkra varandra. Det handlar utöver själva klättringen om förtroende och respekt för varandra, säger ordföranden.

Tredubblats på tio år

I klättring bygger vi team och en stark vi-känsla. Yngre barn säkras oftast av en förälder eller annan vuxen och när de kommer upp lite i ålder

Enköpings Klätterklubb är en ideell förening vars medlemsantal vuxit med åren och antalet träningsgrupper ökat. På tio år har medlemsantalet tredubblats.

– Vi är 17 ledare i klubben och har precis infört SportAdmin som stöd för både styrelse, ledare och medlemmar. 

Klätterklubben jobbar med grupper utifrån en utbildningstrappa som startar med lek och lärnivå och går hela vägen upp till tävlingsnivå.

– Vi har flera framgångsrika klättrare som kommer från klubben. En av dem är Livia Ståhl som också är tränare för vår tävlingsinriktade grupp, samt Albin Meyer som är med i juniorlandslaget nu men som inte längre tävlar för vår klubb.

Enköpings Klätterklubb är helt ideell vilket bland annat innebär att alla hjälps åt att ta hand om lokalen.

– Vi har inga städare utan ser tillsammans till att hålla rent i klätterlokalen, ordning bland utrusningarna, och undanplockat och rent i resten av utrymmena.

Den ideella verksamhetens lokal är tillgänglig för medlemmarna dygnet runt.

– Från det att du har fyllt 15 år, blivit medlem och gått säkerhetsgenomgång kan du använda lokalen precis när du vill, säger Marie Andersson. 

Man kan betala per gång, köpa klippkort eller årskort.

– Vi är väldigt stolta över den resa klubben har gjort och hur långt vi kommit! Vi får ofta höra hur bra och fin klubb vi har, och det värmer verkligen!

Powered by Labrador CMS