Sportslovet anlände tyvärr med lite varmare väder, men spåren står sig fortsatt fina i Granåsens friluftsområde. Bilden tagen tidigare i år.

Fina skidspår på Granåsen trots varmare väder

Den här vintern har bjudit på rejäl kyla och gott om snö i flera månader.
– Snöklädd mark är dock inte alltid att räkna med så här års, lite som vi ser nu. Men skidspåren står sig hårda och fina och vi kommer att preparera så mycket det behövs för att behålla dem i gott skick för alla sportlovsfirare, säger Martin Lüning, ordförande i Bålsta Skidklubb.

Publicerad

Granåsens populära friluftsområde, i närheten av Teknikbacken och Bålsta Alpina klubb, lockar både vardagsmotionärer, skolor och föreningar, däribland Bålsta Skidklubb.
– I naturreservatet finns ett elupplyst löparspår som vintertid har välpreparerade skidspår på två kilometer som alltid är snöfyllda tack vare vår moderna konstsnöanläggning, säger ordföranden.

Martin Lüning, ordförande i skidklubben, är tacksam för den fantastiska vintern och den fina uppslutningen i skidspåret.

Gratis skidåkning upp till och med 19 år

Skidspåren finansieras med medlemskap och spåravgifter. Klubben tar en avgift för vuxna åkare 20 år och upp och ett dagskort kostar 120 kronor medan ett årskort ligger på 1 495 kronor.
Man har ett snövaktssystem där medlemmar kan hjälpa till att vakta snökanonerna när de går och på så sätt samla poäng som kan ge gratis årskort. Av säkerhetsskäl behövs två personer att vakta kanonerna vid snötillverkningen.
– Det är ett omtyckt system som gynnar både de som ställer upp och vaktar och klubben i stort, säger Martin Lüning.

 "Vi har verkligen en fin anläggning"

Bålsta Skidklubb har gjort sig ett namn för sina fina spår som varje år lockar långväga skidåkare att komma och motionsåka eller träna inför Vasaloppet.

Bålsta Skidklubb har i dag runt 300 medlemmar.
– Det varierar lite från år till år, men just denna säsong har vi fått ett tillskott av medlemmar, vilket är roligt, säger han.
Klubben bildades 1981 och Martin Lüning har varit medlem sedan 1989 och tränat och tävlat i klubbens färger.
– Vi har verkligen en fin anläggning som jag och klubben är väldigt stolta över. Vi är också tacksamma för vårt fina samarbete med kommunen och inte minst alla våra engagerade medlemmar.
Klubben har i år också inlett ett samarbete med Håboscouterna som sköter och ansvarar för kafét när vi har tävlingar på Granåsen.
– Vi kan lägga fullt fokus på skidtävlingen och de hjälper oss med kafét – det gynnar alla! De kommer att finnas på plats vid tävlingar framöver i mars bland annat på Barnens Vasalopp den 9 mars samt på en skicross tävling med hinder den 17 mars.

Väl fungerande ungdomsverksamhet

Både ungdomar, motionärer och tävlingsåkare är idag medlemmar i Bålsta SK. Klubben har en väl fungerande ungdomsverksamhet med runt 30 ungdomar och barn på träning tisdag- och torsdagkvällar med engagerade och prisade ungdomsledare.
– Skolklasser i Håbo och Upplands-Bro bokar friluftsdagar hos oss. De får tillgång till och hjälp med skidutrustning samt även tips och råd hur man åker skidor av våra eldsjälar, säger Martin Lüning.
Klubben har också en skidcoach för vuxna som vill lära sig grunderna i klassisk skidåkning eller skate teknik (fristil) som kan bokas via klubbens hemsida.

Powered by Labrador CMS