Eva-Lena Andersson (i mitten) tillsammans med hennes egna ”eldsjälar” Annette Wernblom (till vänster) och Karin Fernström, aktivitetsledare på Pomona.
Eva-Lena Andersson (i mitten) tillsammans med hennes egna ”eldsjälar” Annette Wernblom (till vänster) och Karin Fernström, aktivitetsledare på Pomona.

Eva-Lena får samhället att sluta upp för kommunens äldre

En del människor har en inre glöd eller som ett kall att vilja hjälp andra. Bålstabon Eva-Lena Andersson är en av dem.
– Jag jobbade tidigare inom äldrevården och ägnar nu min tid som sjukpensionär att ge våra äldre en trivsammare vardag. Deras glädje blir min glädje, säger hon.

Publicerad Senast uppdaterad

Eva-Lena Anderssons mamma och styvfar bor på äldreboendet Pomona. Hon hörde en dag att de boende pratade och önskade en begagnad grill så de kunde grilla korv i parken.

– Jag själv hade ingen och då får man vara lite kreativ.

Hon lade ut en förfrågan på Facebook om någon kunde skänka en begagnad grill och fick svar från företaget Karl Hedin som ville bidra med en helt ny.

– Det var magiskt – de skänkte en ny stor klotgrill till boendet! säger hon.

”Förtjänar det lilla extra”

Glada boenden på korvgrillning i somras på Pomona.
Glada boenden på korvgrillning i somras på Pomona.

Men det saknades korvar och annat tillbehör och hon vände sig på nytt till Facebook-grupperna.

– Våra äldre har inte den bästa ekonomin! De har kämpat hela sina liv och förtjänar det lilla extra. Jag skäms inte för att tigga för att de ska få det! säger initiativtagaren.

Snart rullade bidragen in, från företag som privatpersoner. Hennes goda vilja spred sig som ringar på vattnet.

– Det är galet vad fina människor är: vi fick grillkol, tändvätska och en massa annat gott till korvgrillningen.

Hjälptes åt för att göra korvgrillningen möjlig

Eva-Lena Andersson tar gärna emot konkreta saker men inte pengar. Hon har själv ingen bil utan lånar kundvagnar för att frakta varorna i. En del varor fraktades från skänkande företag även på flak till Pomona i somras.

Men hon behövde snart hjälp att förvara alla varorna.

– Hur skulle jag kunna göra allt själv? Jag behövde hjälp och fick det av aktivitetstjejerna Karin och Annette på Pomona. De gav mig plats på hemmet att förvara varorna och har ställt upp massor. De är mina eldsjälar som hjälper mig att göra detta möjligt.

Varannan vecka under hela sommaren hade Pomona korvgrillning i parken.

– Tillsammans hade vi den bästa sommaren. Alla kom ut, grillade och umgicks. Även bidragande företag och politiker kom och jag är så innerligt glad över den fantastiska uppslutningen.

Hoppas på fler som vill hjälpa till

Fikastund. Eva-Lena Andersson lyckades med hjälp av gåvor i form av godis och fikabröd förse både Pomona och några andra boenden med godsaker lagom till jul.
Fikastund. Eva-Lena Andersson lyckades med hjälp av gåvor i form av godis och fikabröd förse både Pomona och några andra boenden med godsaker lagom till jul.

Ena-Lena Anderssons engagemang stoppar inte vid grillning utan hon har bland annat också bjudit på lussefika och delat ut julgodis till storhelgen.

– Det fina är att många bidragsgivare numer kontaktar mig direkt– det bara snurrar på. Det jag önskar nu är att de andra äldreboendena i Håbo ska få ta del av det goda men då behöver jag hjälp.

Hon söker nu folk som vill hjälpa henne så fler äldre kan få ta del av allt det fina som samhället sluter upp och gör för Pomona.

– Jag är inte helt kry själv och det vore toppen med någon som vill hjälpa och gärna har bil. Till dess så fortsätter jag använda kundvagnar och cykel, när vädret tillåter, säger hon och ler.

Powered by Labrador CMS