Författare med klass får Fridegårdpriset
Jan Fridegårdpriset går i år till författarna Susanna Alakoski och Elise Karlsson som båda skriver ur ett klassperspektiv
Håbo kommun delar i år ut Jan Fridegårdpriset till författarna Susanna Alakoski och Elise Karlsson. Pristagarna får 50 000 kronor vardera. De anses vara två författare i den nutida arbetarlitteraturen som med nya uttryck och i annorlunda sammanhang fortsätter skriva i Jan Fridegårds anda, där klasstillhörighet är ett gemensamt perspektiv.
Ett tydligt klassperspektiv
Susanna Alakoski får priset med motiveringen att hon sedan debuten med "Svinalängorna" 2006 med ett tydligt klassperspektiv i fridegårdsk anda fortsatt rikta strålkastarljuset på revorna i välfärdssamhället.
Susanna Alakoski skriver på e-post till Ena Håbo-Tidningen att priset betyder mycket för henne.
– Jag är stolt såklart. Att sammankopplas med Fridegårds penna, som en gång i tiden bidrog till att feodaltidens rester – statarsystemet – som förpestade svensk landsbygd ända fram till 1945, avskaffades. Priset betyder även en månads skrivro för det projekt jag just nu håller på med, att avsluta med den fjärde och sista delen i det mitt förlag benämner Bomullsviten, skriver hon.
Susanna Alakoski ser Jan Fridegård som ett av de största ”statarnamnen”.
– "En natt i juli" är ett verk som satt särskilt djupa spår. Denna lilla tunna bok fångar så väldigt mycket av den tidens komplexa och sociala svårigheter. Fridegård var en mästare att skildra de små människorna i allt sitt samhälleliga motstånd, sin gyttja och glans, skriver hon.
Ger röst åt utsatta
Elise Karlsson får priset med motiveringen att hon i sina böcker ger röst åt individer och grupper i utsatthet på samma sätt som Jan Fridegård gjorde på sin tid.
– Det är jättestort för mig att få Fridegårdpriset. Det är det första priset jag får för mitt författarskap, och jag är väldigt glad över att det är just Fridegårdpriset. Den svenska arbetarlitterära traditionen med sin koppling till folkbildning är oerhört viktig och jag känner mig alltid stolt när jag sammankopplas med den. Jag tänker på min morfar som aldrig läste på universitetet, men som ändå fick tillgång till läsning och bildning, och som hade en fin boksamling med bland annat Fridegårds samlade verk. Jag är också väldigt glad och stolt över att få dela priset med Susanna Alakoski, skriver Elise Karlsson på e-post till Ena Håbo-Tidningen.
Elise Karlsson minns särskilt en av Jan Fridegårds vikingaromaner.
– Jag läste "Trägudars land" på högstadiet, tack vare en väldigt aktiv lärare i Rinkebyskolan, Hillevi. När jag nu läser om den slås jag av hur mycket av det som Fridegård gör där som också intresserar mig som författare. Att skriva fram historien ur en ovanlig synvinkel, att berätta om marginaliserade grupper så att de både blir synliga och mångfacetterade. Och att skriva fram det på ett språk och i en form som är tillgänglig för många läsare, skriver Elise Karlsson.
Priset delas ut på Biskops Arnö den 14 juni. Det är också Jan Fridegårds födelsedag år 1897.