Lysande. Nattvandrare kan komma från olika föreningar men har alltid likadana gula västar.
Lysande. Nattvandrare kan komma från olika föreningar men har alltid likadana gula västar.

Håboföräldrar ser ljust på nattvandring

Nattvandrare är vuxna som är ute på kvällarna för att skapa trygghet i ungdomsmiljöer. Cecilia ”Cissi” Åhl, Marie Norelius och Stefan Jonsson nattvandrar och rekommenderar det.

Publicerad Senast uppdaterad
Vandrare. Cecilia ”Cissi” Åhl, Marie Norelius och Stefan Jonsson är nattvandrare från Bålsta IF Handboll.
Vandrare. Cecilia ”Cissi” Åhl, Marie Norelius och Stefan Jonsson är nattvandrare från Bålsta IF Handboll.

Tanken med nattvandring är att fler vuxna ska röra sig bland ungdomar för att öka tryggheten. Håbo kommun samordnar nattvandringen som görs med hjälp av föreningar, företag och privatpersoner. Cecilia ”Cissi” Åhl, Marie Norelius och Stefan Jonsson deltar i nattvandringen genom Bålsta IF Handboll. De har i princip bara positiva erfarenheter av nattvandring.

– Det är ett enkelt sätt att bidra, säger Cissi Åhl.

Vandringen sker i grupper på sex vuxna. En person är administratör och har kontakt med kommunen. Administratören får reflexvästar som nattvandrarna ska bära och en ryggsäck med förbandslåda och ett kort med telefonnummer att ringa om det händer något.

Vandringen görs mellan klockan 20 på kvällen och fram till midnatt. Vandrarna är på ställen där ungdomar brukar röra sig så som utanför Mac Donalds, aktivitetsparken, Futurum och Gröna Dalens idrottsplatser, samt skolgårdar och lekplatser. Sommartid samlas ungdomar även på badplatserna. Cissi Åhl berättar att de som vandrar oftast blir bra bemötta av ungdomarna och att en del har frågor eller kommer fram och pratar.

– Sedan kan det vara lite stökigt så klart. Men det är bättre att försöka göra något åt det än att sitta hemma och gnälla, säger hon.

Det är bättre att försöka göra något åt det än att sitta hemma och gnälla.

Cissi Åhl

– Har man barn själv är det enkelt att förstå syftet, säger Stefan Jonsson.

Det är också viktigt att veta att nattvandrare inte är någon sorts poliser. De har till exempel ingen rätt att hälla ut alkohol om de ser att ungdomar dricker. Om nattvandrarna ser brottslighet ska de ringa till polisen.

Ger ökad kunskap

Utöver att bidra till tryggheten kan nattvandringen också vara givande för de vuxna.

– Det kan vara väldigt trevligt att vara ute och gå också, säger Marie Norelius.

Nattvandringen ger ett tillfälle att träffa andra föräldrar och prata om föreningens verksamhet. Det ger även en ökad kunskap om vad som händer i kommunen.

Föreningarna som deltar får också en ersättning av kommunen på 2 400 kronor per tillfälle. Vid särskilda tillfällen höjs ersättningen till det dubbla. Cissi Åhl tycker att det är ett mycket enklare sätt att tjäna pengar till föreningen än att till exempel ringa på hos människor och sälja kakor.

– Varje gång jag nattvandrat tänker jag att nu har jag inte stört någon, säger hon.

Nattvandring i Håbo kommun

Den som är intresserad av att nattvandra i Håbo kan läsa mer på kommunens hemsida

www.habo.se

eller ringa växeln på telefonnummer: 0171-525 00.

Powered by Labrador CMS