Stark med Häst. Rita Stukenborg med sina terapihästar. Längst fram står Linus, och bakre raden från vänster: Choko, Titla och Tarras.

Hästunderstödd terapi för kropp och själ: ”Känner ro och närhet”

Stark med Häst hjälper barn och vuxna att må bättre fysiskt, psykiskt och socialt genom hästunderstödd terapi. – Till oss kommer man som man är och som man mår. Vi anpassar behandlingen efter dagsform och behov i syfte att främja och stärka hälsan, säger Rita Stukenborg.

Publicerad

Jag anpassar behandlingen efter hur man mår och känner när man kommer hit

Rita Stukenborg

Stark med Häst startade upp för tre år sedan på en gård strax utanför Bålsta. Rita Stukenborg behandlar barn, ungdomar och vuxna, med eller utan funktionsvariationer, med hjälp av sina fyra hästar som genomgått omfattande träning. 

– Med hjälp av hästens rörelser tränar vi neuromuskulärt på hästryggen med olika redskap på träningsbanan eller i skogen och vi erbjuder anpassad ridning och pedagogik med häst, säger Rita Stukenborg.

Många lider idag av stress och psykisk ohälsa och Stark med Häst skräddarsyr behandlingar och pass efter sina elever/deltagare och patienters behov. En del kommer på remiss medan andra söker privat.

Stark med Häst

Erbjuder hästunderstödd terapi - en holistisk behandling med häst som tränar människan fyssiskt, psykiskt och socialtDeltagarna är allt från ett år upp till i 70-årsålderna, med eller utan funktionsvariationer.Behandlar bland annat personer med adhd, autism, cerebral pares, downs syndrom, ätstörningar, stress, ångest och depressionGer även stödinsatser vid rehabilitering efter exempelvis stroke, cancer och utmattningssyndromHar fyra hästar i olika storlekar, för alla olika syften och behov

– Jag anpassar behandlingen efter hur man mår och känner när man kommer hit och blandar fysisk aktivitet, andning, natur och djur på ett effektivt sätt. En del kommer för att slappna av och komma nära naturen medan andra för att med hästens hjälp träna neuromuskulärt på hästryggen med hjälp av olika redskap när man haft exempelvis stroke, multiple sklerose eller cerebral parese, säger Rita Stukenborg.

Blir verkligt

En växande andel sökande till Stark med Häst mår psykiskt dåligt.

– Många barn och ungdomar mår psykiskt dåligt och har problematisk skolfrånvaro. Vi har flera tonårskillar som sitter timmar vid datorn hemma och som kommer till oss för hjälp. De känner att det blir verkligt här – känner ro och närhet.

Samhället måste bli mer kreativt och bättre på att möta upp folk, anser Rita Stukenborg.

– Det krävs tid, engagemang och kunskap. Idag jobbar jag mest en och en men hoppas kunna jobba mer med skolelever och vet att här kan Stark med Häst göra skillnad. 

Rita Stukenborg är legitimerad fysioterapeut, socialpedagog och socialarbetare samt certifierad ridterapeut. 

Hjälpmedel. På gärden finns en ramp så man lättare kan sitta upp på hästarna.

– Jag utbildade mig i Tyskland och är också certifierad i Sverige. Hästar har alltid varit en viktig del i mitt liv och är nu även en naturlig och väsentlig del i mina behandlingar. 

Stark med Häst arbetar med något som kallas häst-understödd terapi (HUT). Den används som rehabilitering och habilitering för personer med fysiska och psykiska funktionshinder för att förbättra balans, muskulatur och koordination. Insatsen används även för att öka välmående, självförtroende och självförståelse. Kortfattat går den ut på att främja hälsan och läkning med hjälp av hästar.

Att vara här på gården tillsammans med andra och umgås och träna med hästar ger så mycket glädje och främjar kommunikation, motivation, självkänsla, empati och motorik

Rita Stukenborg

Främjar kommunikation

Verksamheten har haft projekt med Håbo kommun och bland annat anordnat sommarläger för barn i syfte att stärka självförtroende, jobba i team och ledarskapsutveckling. Man har också haft projekt för nyanlända och besökt sommarlovsaktiviteter i Bålsta centrum och Skokloster.

– Att vara här på gården tillsammans med andra och umgås och träna med hästar ger så mycket glädje och främjar kommunikation, motivation, självkänsla, empati och motorik. Fördelarna med ridterapi är många: nästan oändliga!

Uppsökande verksamhet

Rita Stukenborg arbetade tidigare med habilitering i Stockholm och har även haft flera givande projekt med Stockholms stad.

– Stark med Häst jobbade även med uppsökande verksamhet, till exempel i stadsdelen Husby för tre år sedan. Där besökte terapihästen Linus olika verksamheter i samarbete med stadsdelen, biblioteket och BVC. Det är ett effektivt sätt att knyta samman samhället samt främja välmående och hälsa. Vi emottogs varmt och har gjort flera besök dit och utvecklat samarbeten. Stark med Häst var också på plats under Håbo Festdag. 

– Hästar är fantastiska djur! Vi finns på plats här på gården men tar oss även till barnen och jobbar också digitalt med flera som lider av ångest och depression.

Powered by Labrador CMS