På onsdag den 17 januari har Fridegårdsgymnasiet Öppet hus inför gymnsievalet.

Inför gymnasievalet: Öppet hus på Fridegårdsgymnasiet

Den 17 januari har Fridegårdsgymnasiet Öppet hus och alla niondeklassare som ska göra sina gymnasieval samt vårdnadshavare och yngre barn är varmt välkomna.
– Öppet hus är en dag du kan besöka skolan och få en känsla för den, besöka program och prata med studievägledare för att underlätta i valet av gymnasium och program, säger Anette Lokvist, studie- och yrkesvägledare (SYV).

Nu stundar gymnasievalet, ett val som inte alltid är så lätt.
– En del elever vet tidigt vad de vill göra medan andra känner sig osäkra. Viktigt att veta är att alla program idag är högskoleförberedande, även yrkesprogrammen, säger Anette Lokvist, SYV på Fridegårdsgymnasiet.

Syftet med Öppet hus är enligt henne att hjälpa eleverna bli mer säkra på sina val.
– Att komma hit, se lokalerna, möta personalen och höra om såväl skolan som programmen är till god hjälp för både väljarna och skolan ifråga. Vi vill ju att eleverna ska vara intresserade av vad de väljer och sedan trivas här. De får också chansen att träffa elever som går här som kan berätta om deras egna upplevelser och ge råd, säger hon.

Anette Lokvist är studie- och yrkesvägledare på Fridegårdsgymnasiet. Hon hoppas många tar tillfället i akt och besöker skolan när den har Öppet hus på onsdag.

Möjlighet att besöka programmen

På onsdag den 17 januari har Fridegårdsgymnasiet öppet mellan klockan 18 och 20 för niondeklassare, deras vårdnadshavare och syskon.
– Vi kommer att inleda i aulan där rektorn berättar om skolan och sedan får man möjlighet att besöka det program man vet man vill välja, eller så kan man gå runt till alla program och lyssna in vad de handlar om och erbjuder. Vi rekommenderar att man besöker alla, säger Anette Lokvist.

Fridegårdsgymnasiet erbjuder i dag följande program: barn- och fritid, ekonomi, samhäll, natur, teknik, AST (anpassat för elever med autismspektrumtillstånd), och IM (introduktionsprogrammet).
Håbo kommun samarbetar med Gymnasieantagningen i Storstockholm och även med Westerlundska gymnasiet i Enköping som erbjuder fler program med fler inriktningar, däribland olika yrkesprogram.

 "Viktigast att du ska trivas"

– Eleverna söker till gymnasiet på höstbetyget i nian och mycket kan hända under våren. Det är viktigt att man noga rankar sina val och sätter det man verkligen vill gå högst, inte det man tror man kanske klarar.
Inför valet bör man ta reda på vad man är intresserad av, vilka förutsättningar man har och var man skulle trivas.
– Kom ihåg att det är du som ska gå gymnasiet, och viktigast är att du ska trivas, inte vad dina kompisar eller föräldrar tycker. Vi har likvärdig utbildning i Sverige så vilken skola du väljer bör först och främst handla om var du kommer att trivas. Och gällande program ska du välja utifrån intresse och förutsättningar, säger Anette Lokvist.

 Bra att ha koll på arbetsmarknaden

Det finns enligt henne en del missuppfattningar om att man måste välja vissa program för att kunna gå högskola eller kunna jobba med ett visst yrke.
– Alla program är i dag högskoleförberedande. Du behöver exempelvis inte gå samhäll för att bli jurist. Du kan gå frisör och bli behörig till högskolan och studera juridik.
Det finns olika vägar att nå sina mål och det underlättar alltid att ha tänkt till innan och vara noga påläst om alternativen.
– Du ska vara lite street smart – satsa på det du vill och är intresserad av och välj ett program där du har chansen att kunna få bra betyg. Men det är också väldigt viktigt att ha koll på vilka yrken som behövs på arbetsmarknaden idag och cirka fem år framåt.
Det finns många bra sidor på nätet där elever och vårdnadshavare kan gå in och läsa om vilka yrken som behövs i samhället.
– De allra flesta av oss kan som mest kan räkna upp 300 till 400 olika yrken men i Sverige finns faktiskt närmare 17 000 olika yrkestitlar , varav de flesta som gemene man inte tänker på. Därför är det viktigt att läsa på om olika yrken och vad som krävs för dem.

"Du kan alltid göra om och göra rätt" 

Sammanfattningsvis säger Anette Lokvist att viktigast inför valet är att ta reda på så mycket man kan om sina alternativ, besöka flera skolor och program, provresa dit och noga känna sig för.
– Många vill gå på Fridegårdsgymnasiet och många får också plats, men de populäraste programmen blir snabbt fulla. Det är viktigt att tänka till innan du rankar dina val. Gymnasiet är något helt annat än grundskolan och man måste vara förberedd på att jobba hårt, och väljer du att pendla så måste du vara förberedd på att det kan bli tufft. Men oavsett vad du väljer så är inget hugget i sten! Du kan alltid göra om och göra rätt. Men genom ett grundligt förarbete så är chansen större att du hamnar rätt med en gång.

Powered by Labrador CMS