”Mer isolerade”. ”Färdtjänstbeslutet gör att redan utsatta och ensamma nu blir ännu mer isolerade. Jag gillar inte när beslutsfattare slår nedåt”, säger Börje Ensgård, här tillsammans med Eva-Lena Andersson.

Protester mot nytt färdtjänstbeslut: ”Det slår mot de mest utsatta”

Håbo kommuns beslut att begränsa färdtjänsten till resor inom kommunens gränser har väckt stor oro bland de som påverkas. Börje Ensgård, vars familj är beroende av färdtjänsten, har startat en namninsamling för att protestera mot beslutet.
– Det här slår hårt mot alla som redan är utsatta, säger han.

Publicerad Senast uppdaterad

Börje Ensgård är initiativtagare till en namninsamling av de som protesterar mot beslutet.

– Både min fru och son har färdtjänst, och min son, som är ganska ensam här i Bålsta, kommer om beslutet går igenom att få svårt att besöka sina vänner i Solna. Det blir negativt för hans mående, säger initiativtagare.

"Man spar in pengar på fel ställen"

Förra torsdagen samlade Börje Ensgård in påskrifter i Bålsta centrum till en protestlista av det nya färdtjänstbeslutet tillsammans med Eva-Lena Andersson som jobbar ideellt för de svaga i samhället.

– Många som knappt kunde gå tog sig hit för att skriva på och oron är påtaglig bland de som drabbas. En sa till mig att ”går beslutet igenom så kan jag lika gärna dö”. Känns fruktansvärt – man spar in pengar på fel ställen! säger Eva-Lena Andersson, som även hon drabbas av beslutet.

Monica Andersson
– Jag tog mig hit för att skriva på eftersom det är så viktigt. För mig är färdtjänsten den enda chansen att kunna hälsa på min son i Farsta. Verkställs beslutet kan de lika gärna skicka ut alla pensionärer och färdtjänstbehövande ur kommunen.
Gunilla Wallefelt
– Det här är verkligen hemskt! Det kan inte vara möjligt att de gör så här. Kommunen prioriterar bort människor som är äldre, och de som är fysiskt- och psykiskt sjuka.

"Vill att politikerna tar sitt förnuft till fånga"

Det är nu andra tillfället som Börje Ensgård står i Bålsta centrum och samlar in protester till beslutet. Tillsammans med Eva-Lena Andersson har han nu samlat in runt 600 signaturer.

– Den 7 oktober ska vi på kommunfullmäktige och vi har många synpunkter och frågor som vi hoppas få ställa då. Vi vill att politikerna tar sitt förnuft till fånga. Att ytterligare dra in resurser för våra äldre och alla som är beroende av färdtjänsten är inte den enda och bästa lösningen, säger initiativtagaren.

Taxiresor kan bli ännu dyrare för kommunen

Beslutet togs den 3 september på ett möte där representanter från M, KD, C och SD röstade för förslaget som begränsar färdtjänsten till inom Håbo kommun, jämfört med tidigare beslut som tillät resor upp till sex mil utanför kommungränserna.

– Det är ett ogenomtänkt beslut som på sikt kommer att skapa större problem för kommunen. Bålsta Taxi, som redan tvingats till nedskärningar, riskerar att gå i konkurs om beslutet blir verklighet. Då skulle kommunen behöva anlita icke-lokala taxibolag, vilket skulle innebära ännu högre kostnader, säger Börje Ensgård.

Ett annat problem han belyser är riksfärdtjänst som man kan ansöka om för längre resor i Sverige.

– Deras handläggningstider är redan långa och tar man bort färdtjänsten utanför Håbo kommun så kommer trycket på riksfärdtjänst att öka ytterligare och väntetiderna bli ännu längre.

Kommunen svarar

Vård- och omsorgsnämnden i Håbo kommun fattade beslutet om färdtjänstens nya riktlinjer den 3 september. Nämndens ordförande Fred Rydberg motiverar beslutet i ett mejl till Ena Håbo-Tidningen:

”Nämnden har beslutat att anta nya riktlinjer enligt gällande lagstiftning. Färdtjänsten kommer inte att försvinna utan begränsas till kommungränsen. För transport till sjukhus kan man som vanligt åka med sjukresor. Vill man besöka barn eller kanske en teater utanför kommunen kan man beställa riksfärdtjänst.Vi i nämnden har förståelse att det känns som en begränsning. Vår övervägning är att de 4,2 miljoner som det kostar nu att ha kvar den gränsen, och som riskerar att bli betydligt mer om några år, inte är försvarbart.”

Powered by Labrador CMS