Utställningen 'Slottsfruar och klosterystrar' visas i Skokloster slott. Här med en gestaltning av första slottsfrun Anna Margareta von Haugwitz.
Flott. Utställningen "Slottsfruar och klosterystrar" visas i Skokloster slott. Här med en gestaltning av första slottsfrun Anna Margareta von Haugwitz.

Se Skoklosters slott innan det stänger

Snart stänger Skoklosters slott för säsongen. Söndag den 24 september går det att få se och veta mer om historiska kvinnokläder.

Publicerad

Föredrag: Sidenfras och vita spetsar

Tid: Söndag den 24 september 2023, klockan 13:00

Plats: Skoklosters slott

Pris: 225 konor, inklusive kaffe och slottsbulle. Entré till slottet och utställningen "Slottsfruar och klostersystrar" ingår. Boka på skoklostersslott.se

Skoklosters Slott är en sevärdhet i sig med en unik inredning, konstsamlingar, vapen med mera. Mycket av det som finns i slottet går inte att hitta någon annanstans i världen. Framförallt handlar det om att väldigt lite har ändrats sedan slottet byggdes. Saker har under årens lopp tillkommit men nästan inget har försvunnit eller förändrats.

Slottet saknar modern uppvärmning och håller därför mestadels stängt vintertid. Den som vill göra ett besök bör därför passa på under september. Den 24 september anordnas till exempel föredraget "Sidenfras och vita spetsar" om historiska kvinnokläder.Föredraget görs i form av tre nedslag i modehistorien, från 1600-tal till 1800-tal. Deltagarna får titta närmare på de dräkter som rekonstruerats för utställningen "Slottsfruar och klostersystrar". Vilka var dessa kvinnor? Vilka källor och tekniker användes för att vara så historiskt korrekt som möjligt? Hur resonerar man i en utställning när det saknas bevarade plagg från tiden? Föredrag och visning hålls av Petri Tigercrona, intendent på Skoklosters slott och som också sytt de rekonstruerade dräkterna.

Utställningen "Slottsfruar och klostersystrar" handlar om kvinnors inflytande och ansvar på Skokloster och visades första gången sommaren 2022. Utställningen följer i spåren efter de kvinnor som levt och verkat på platsen under 750 år, en undanskymd historia som nu har lyfts fram i ljuset.

Powered by Labrador CMS