Skoklosters slott skapar skoj för små
Skoklosters slott får en ny lekpark med områdets historia som tema och invigningen är på nationaldagen
Parkleken Paradiset är en helt ny lekmiljö på Skoklosers slott med unika lekmoduler som har kopplingar till områdets historia och är utformade av konstnären och lekparksspecialisten Tor Svae.
– Med Parkleken Paradiset skapar vi en fantasifull och spännande plats där barnen samtidigt lär sig genom lek. När barnen vistas i miljön får de en förnimmelse av platsens historia, de känner den i sin kropp och med alla sina sinnen, säger Jessica Söderqvist, museichef på Skoklosters slott.
Två av slottets prioriterade målgrupper är barn i sällskap med vuxna och elever och lärare i mellanstadiet. Genom att utveckla en lekmiljö stärker slottet sitt erbjudande till de yngre besökarna.
– Där lyfter vi tydligt vikten av den historiska miljön och det var vägledande för den fysiska utformningen av Parkleken Paradiset, säger Jessica Söderqvist.
Parkleken Paradiset ligger på slottets södra sida och har fått sitt namn efter ett litet torp som redan finns på platsen. Lekmodulerna är unika och konstnärligt utformade enheter med kopplingar till områdets historia från 1600-talet fram till 1900-talet.
Skaparen Tor Svae, konstnär och lekparksspecialist, har stor erfarenhet av att skapa temamiljöer, däribland Bryggartäppan på Södermalm i Stockholm och Lekparken Banankontakt i Bålsta.
– Det har varit en ynnest att bidra till detta projekt. Det är viktigt för oss att skapa möjlighet till rörelse i våra lekparker, och i den här miljön kan besökarna klättra och balansera på stora verktyg som är kopior av riktiga verktyg från slottet. Det är verkligen något alldeles extra, säger Tor Svae.
Gratis är gott
Parkleken Paradiset ska vara tillgänglig året om för alla som vill, både familjer och skolor, såväl under som efter slottets öppettider. Både lekmiljön och den publika verksamhet som Skoklosters slott bedriver sommartid är kostnadsfri.
– Ambitionen är att Parkleken Paradiset ska vara en välkomnande mötesplats för både barn i närområdet och alla de tusentals barn från andra delar av Sverige och utlandet, som besöker Skoklosters slott varje år, säger Jessica Söderqvist.