Ung Håbo satsar på och stöttar kommunens ungdomar. På bild från vänster: Jennifer Martins, enhetschef, och Milena Galustyan, fritidsledare.

Ung Håbo – här får unga synas och höras: ”Brinner för att stötta”

Ung Håbo erbjuder ungdomar trygga mötesplatser och meningsfulla aktiviteter.
– Vi finns till för kommunens unga och brinner för att stötta dem i deras välmående och utveckling, säger Jennifer Martins, enhetschef för Ung Håbo.

Publicerad Senast uppdaterad

För några år sedan fick kommunen i uppdrag av politiken att utveckla kommunens fritidsgårdar.

– Politikerna ville då, likväl som nu, satsa på våra ungdomar. Vi fick uppdraget och har gjort ett stort arbete med tydlig utveckling vilket vi är stolta över, säger Jennifer Martins.

Generator och Slottsgården – trygga mötesplatser

Värdefullt umgänge och aktiviteter med Ung Håbo.

Ung Håbo har två året-runt mötesplatser i kommunen: Generator i Bålsta och Slottsgården i Skokloster. Man har även Bålsta Aktivitetspark som framför allt bemannas under sommaren.

Generator har öppet för alla på måndag, onsdag, fredag och lördag. Tisdag har de fokusgrupp med Dans för hälsa i samarbete med Hälsoäventyret och på torsdagar är det rullande med Torsdagsfunk för personer med funktionsvariationer, Musikjam och HBTQI-häng.

– I den bästa av världar skulle alla alltid känna sig trygga att komma, men verkligheten ser tyvärr inte alltid ut så. Vissa grupper är mer sårbara och vi anpassar oss efter det, säger Jennifer Martins.

Slottsgården i Skokloster har öppet tisdag, fredag och lördag med olika aktiviteter. På onsdagar så är det Dans för hälsa i Skokloster, för en lite yngre målgrupp än i Bålsta. Dans för hälsa är en forskningsbaserad metod där unga tjejer som lider av psykisk ohälsa erbjuds kravlös dans i trygg miljö. I Skokloster finns det också möjlighet att skapa musik och film då man samarbetar med Turning Tables som har musikstudio och filmstudio på plats vid Slottsgården. 

Tar tillvara på engagemanget

Ung Håbo erbjuder året-runt mötesplatser i Bålsta och Skokloster med aktiviteter för alla unga.

Det är alltid tre till fyra vuxna på plats under fritidsgårdarnas öppettider och antalet ungdomar varierar mellan 10 och 40.

– Helger och lov har vi som mest och vi gör allt vi kan för att kunna hitta på roliga och värdefulla aktiviteter, säger Milena Galustyan, fritidsledare på Generator.

Där jobbar hon med att engagera ungdomarna att själva arrangera aktiviteter och tillställningar för andra unga.

– Vi vill ta vara på deras fantastiska engagemang! De får initiera, planera, skapa och genomföra små som större projekt. Det är så givande att se dem brinna för något och med lite stöttning ta tanke till handling, säger hon och tillägger att det är givande inte bara för de direkt involverade, utan även för de runtomkring som inspireras och ser möjligheterna.

Ungdomar behöver få möjligheter att synas och höras mer.

– Allas röster ska få höras med chans att vara med och påverka. Det är en av grundstenarna i vår verksamhet, säger Milena Galustyan.

Förebilder för varandra i trygg miljö

Att engagera ungdomar att själva leda och genomföra projekt är också ett sätt att stärka och trygga dem.

– Ungdomarna får vara förebilder för varandra i en trygg miljö, säger enhetschefen.

Under sportlovet har fritidsgårdarna fulla scheman.

– Det händer roliga saker på båda gårdarna som bland annat skridskodisco och olika aktiviteter på Skateboardklubben. Vi jobbar nära civilsamhället och föreningslivet och alla våra aktiviteter kan man läsa mer om på våra sidor på FB och Instagram, som vi kontinuerligt uppdaterar, säger Jennifer Martins. 

Powered by Labrador CMS